Jack Cade, The Death Throes Of A Jaded Empire

Achtentwintig minuten en zeven seconden duurt het nieuwe album van Jack Cade. De Engelsman heeft van de nood, de huidige pandemie, een deugd gemaakt. Cade dook met een klein aantal vrienden de studio  in en nam zijn derde langspeler op. Acht nummers met teksten die het jaar 2020 ademen en hier en daar een kleine flirt met hopelijk een beter 2021.

Jack Cade debuteerde in 2016 met A Murder Of Crows. Americana met donkere teksten, om het kort te zeggen, liedjes die met gitaren en hier en daar wat strijkers worden gemaakt. Drie jaren later was er Bear Bones. Het album had dezelfde sfeer als het debuut, maar er was wat hoop in de teksten van Cade geslopen. De luisteraar mocht genieten van tijdloze muziek én werd aan het denken gezet over een ietwat positieve toekomst.

Met The Death Throes Of A Jaded Empire heeft Cade een andere afslag genomen. 2020 was niet het jaar van de hoop, van licht in de boodschappen die singer-songwriters vertolken. Het openingsnummer begint met de woorden ‘It Ain’t Easy’, Cade zucht na deze eerste zin en herpakt zich met een herhaling van de drie woorden. De afgelopen jaren waren voor niemand gemakkelijk.

In de titels van songs als ‘Saviours And Sinners’, ‘Night Terrors’ en ‘Some Bruises Don’t Fade’ is de huidige boodschap van Cade gemakkelijk te lezen. Cade verhaalt over zijn thuisland en is weinig trots op de vorderingen van het afgelopen jaar. Great Britain is somewhat living on it’s past perceived glories, much like a washed up Hollywood actor continually recounting tales of the good old days. Er gloort een prachtige scène van een acteur die ver voorbij de uiterste houdbaarheidsdatum is en blijft vertellen over vergane glorie. Everyone is moving on, yet we seem ubable to reimagine ourselves in a better way. Groot Brittannië vastgespijkerd in kristalheldere zinnen.

Maar niet alles is kommer en kwel. In nummers als ‘The Awakening’ en afsluiter ‘Deep Blue Sea’ zingt Cade over open staan voor nieuwe ideeën en waarheden, voor het bouwen aan een nieuw perspectief. Hij wil niet naast de oude acteur uit Hollywood staan, geen van de Britse  regeringsleiders steunen en zijn luisteraars een hoopvol vooruitzicht bieden.

Jack Cade heeft de lockdown goed gebruikt. In puike countrynummers bezingt hij de huidige stand van zaken en kijkt met voorzichtige verwachtingen vooruit. Een punt van kritiek slechts. The Death Throes Of A Jaded Empire duurt iets meer dan achtentwintig minuten en voor elf maanden pandemie is dat wat karig. De liefhebber van doorleefde americana zou op het derde album van Cade vier, misschien wel vijf extra songs willen horen. Dan zou deze release van Cade een nog betere langspeler zijn geworden! (Collision Music)