Rick Shea, Love & Desperation

In het voorjaar van 2019 zette Rick Shea de deur van zijn studio in Covina, Californië open. Hij had een lijst met vrienden gemaakt. In korte gesprekjes nodigde hij kameraden en kennissen uit naar zijn opnamekot in Casa de Colora. Shea wilde een nieuwe album opnemen. Drummer Shawn Nourse (Dwight Yoakam, I See Hawks In L.A.) en bassist Jeff Turmes vormden een ritmesectie. Op dat solide fundament speelde Shea en koos bij elk nummer muzikanten die hij wilde horen in zijn liedjes.

Shea werd muzikaal opgevoed op de podia in het zuiden van Californië. Hij speelde folk, Amerikaanse rock en lardeerde zijn eerste geschreven liedjes met Mexicaanse saus. “Growing up there were a dozen or more honky-tonks and truck stop bars on the outskirts. They were kind of tough places but as a sideman and singer I could work 6, 7 nights a week. That’s where I first heard a lot of those old songs. Merle Haggard, Lefty Frizzell and Buck Owens, every night.”

De Amerikaanse singer-songwriter liet zich beïnvloeden en maakte gebruik van de ervaringen in de clubs. Hij wilde echter niet stil staan bij muziek uit het verleden maar nam de historie mee naar nieuwe liedjes. Die mix van vroeger en nu, van historie en pandemie is te vinden op Love & Desperation.

Openingstrack ‘Blues Stop Knocking At My Door’ is bijna vier minuten stompende rockabilly. Shea gaat terug naar San Bernardino, Californië en zijn eerste liedjes op de planken. Voor ‘(Down At The Bar At) Gypsy Sally’s leent Shaea de titel uit de song ‘Tecumseh Valley’ van Townes Van Zandt. Over namen uit het verleden gesproken!

Zo is deze bluesrelease een verzamelplek van liedjes en muzikanten uit het verleden én mensen die in de huidige, tegenwoordige tijd Rick Shea steunen. ‘A Tenderhearted Love’ is een liefdesliedje geschreven voor zijn vrouw en songs als ‘Big Rain Is Comin’ Mama’ en ‘The World’s Gone Crazy’ reflecteren de politieke en medicinale gekte in de wereld van 2020 en 2021.

Love & Desperation is de twaalfde langspeler van Rick Shea. De release ademt de liefde voor muziek en het belang van vriendschap. Blues en rockmuziek zijn belangrijke middelen om af en toe te ontsnappen aan de werkelijkheid van vandaag de dag. Rick Shea heeft een prima soundtrack gemaakt bij het uit de weg gaan van die grauwe werkelijkheid. (Tres Pescadores Records)