Meteen naar de inhoud

Steve Earle & The Dukes, J.T.

Steve Earle maakte in het verleden al tribute albums voor zijn vrienden Townes van Zandt getiteld ‘Townes’ uit 2009. En recenter ‘Guy’ uit 2019 dat hij maakte als eerbetoon aan Guy Clark.

Nu is daar misschien wel het moeilijkste eerbetoon dat hij heeft moeten maken, ‘J.T.’ maakte Earle voor zijn vorig jaar overleden zoon Justin Townes Earle. Hij overleed aan een overdosis op 20 augustus 2020. Een paar weken later maakte Earle bekend dat hij een album ging maken met nummers van zijn zoon. De opbrengsten van het album komen ten goede aan de dochter van Justin Townes, Etta St. James Earle. De plaat verscheen op 4 januari de dag dat JT, 39 jaar zou zijn geworden.

Op het album wordt Earle ondersteund door zijn vaste begeleidingsband The Dukes. De elf gekozen nummers zijn een dwarsdoorsnede uit JT’s oeuvre. De nummers zijn prachtig uitgevoerd en krijgen door de doorleefde stem van Earle nog meer zeggingskracht.  Zoals het mooie ‘Far Away In Another Town’ dat verscheen op JT’s album ‘The Good Life’ uit 2008. Ook koos Earle ‘They Killed John Henry’ van het album ‘Midnight At The Movies’ uit 2009. Een nummer waar Steve Earle jaloers op was, want zijn zoon had eerder een nummer over John Henry geschreven dan hij dat had gedaan. Op het album is er ook ruimte voor recenter werk zoals ‘Champagne Corolla’ uit 2017 en ‘The Saint of Lost Causes’ van JT’s laatste album dat in 2019 verscheen.

Het laatste nummer op het album is geschreven door Steve Earle zelf en volgens hem het enige nummer dat hij heeft gemaakt dat volledig de waarheid is. Earle schreef ‘Last Words’ een paar weken na het overlijden van Justin. Earle beschrijft in het nummer de eerste keer dat hij zijn zoon zag en het allerlaatste gesprek dat ze voerden op de dag dat Justin overleed.

In de liner notes van het album zegt Earle: “I loved Justin Townes Earle more than anything else on this earth. That being said, I made this record, like every other record I’ve ever made … for me. It was the only way I knew to say goodbye.” Kippenvel! Het album ‘J.T.’ is een prachtig eerbetoon geworden en voor mij een reden om de discografie van Justin Townes te gaan beluisteren. (New West)

Scroll To Top