Andres Roots, Tartu Lockdown: The House Arrest EPs / Mississippi To Loch Lomond

Quarantaine blues? Lockdown roots? Andres Roots heeft van muzikale nood een deugd gemaakt. De Estlander heeft in deze tijd van de coronapandemie niet gegrepen naar communicatiemiddelen om nieuwe muziek aan de man en de vrouw te brengen. In maart, april en mei van 2020 zette hij opnameapparatuur in zijn huiskamer en speelde bluesnummers. Vaak waren ooit opgeschreven ideeën of korte aanzetten tot een nieuwe riff, de basis voor een nieuwe track. Muziek laat zich niet opsluiten of zoals hij het zelf op de hoes noteert: Lockdown was not quite the same as locked-up.

Op Tartu Lockdown staan de drie eerder dit jaar uitgebrachte ep’s. Vier nummers van maart, vijf tracks opgenomen in april en ter afsluiting vier songs van mei 2020. Dertien bluestracks waar het moeras in doorklinkt. Roots heeft zijn instrument opgepakt en ingeplugd, zijn schriftje met ideeën opengeslagen en de liedjes in een keer opgenomen. Drie sessies maar de opnames zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Huisarrest is een groot woord voor de omstandigheden, maar geven aan hoe Andres Roots zijn liefde voor de blues heeft vast willen leggen. Een schrift met ideeën, wat instrumenten en voldoende tape. En daarna lekker spelen.

Op Mississippi To Loch Lomond staan vijftien tracks die op verschillende plekken zijn opgenomen. Opener ‘In The Dark’ is van 19 oktober 2019 in Clarksdale, Mississippi. Op het Deep Blues Festival stond Roots op het podium en vermaakte het publiek met zijn ook hier van moeraslucht doordrenkte muziek. Daarna gaat de luisteraar mee terug in de tijd. Roots speelde op 18 oktober 2019 eveneens een set op de festivalplanken in Clarksdale. Vijf liedjes van dat optreden. Roots solo op het podium, een kort applaus na elk nummer en een volgende blues track. De stilte op het festivalterrein en de concentratie van Roots vallen prachtig samen.

Daarna wat opnames vanuit Endla Jazzklubi, Pärnu, Estland. En Roots trakteert ook hier de bezoekers op direct vanuit het hart gespeelde blues. De langspeler Mississippi To Loch Lomond wordt afgesloten met opnames van Memorial Hall, Milton Of Buchanan, Schotland. Geef Roots een gitaar in zijn handen en er volgen minuten gevuld met desolate blues. Er klinken virtuoos gepakte akkoorden voor field recordings, zoals Roots de opnames betitelt.

Andres Roots komt in 2020 met twee releases die het etiket quarantaine blues verdienen. De muziek op deze langspelers luistert vooral lekker weg en geeft troost in deze soms moeilijke tijden. (Roots Art Records)