Dave Alvin, From An Old Guitar and Unreleased Recordings

Dave Alvin, de 65 jarige singer-songwriter uit Downey, Californië brengt sinds elf jaar weer een soloalbum uit, en wat voor één. De zestien songs op dit album zijn in de loop der jaren samen met bevriende musici opgenomen, soms voor één van zijn albums, soms gewoon voor de lol. Zes zijn van zijn hand, de rest van vrienden als Peter Case, Bill Morrissen en Chris Smither of van zijn helden Willie Dixon, Bob Dylan, Earl Hooker, Dough Sam, Lil’ Hardin Amstrong, Marty Robbins en Bo Carter.

In een interview vertelde hij dat ‘zodra ik wat extra geld had boekte ik een dag in een studio, belde een paar vrienden en samen maakten we dan zonder druk of verwachtingen muziek; gewoon om de sensatie van het maken van muziek.’ En bij alle opnames gebruikte hij zijn oude gitaren, instrumenten waar hij vergroeid mee was geraakt. Hij vervolgt, ‘de opnames zijn misschien zeldzaam, wel of niet-uitgebracht of onbekend, maar ik ben trots op ze en ze hebben een speciale warme plaats in mijn hart ingenomen, net als mijn oude gitaren.’ Dat het wellicht een allegaartje is van oude opnames die inderdaad eerder gereleased zijn staat een prettige muzikale beleving echt niet in de weg. Je hoort de lol en enthousiasme van de spelers evenals hun enorme muzikale ervaring en dat werkt aanstekelijk.

Drie instrumentale nummers zijn een welkome onderbreking, de covers zijn in zijn eigen stijl uitgevoerd met respect voor de maker en het origineel, met als hoogtepunt Highway 61 Revisited van Bob Dylan waarin zijn doorleefde maar soepele stem een mooi contrast vormt met zijn venijnige gitaarspel. Want hij is niet alleen een kundige singer-songwriter die vroeger samen met zijn broer Phil furore maakte met de roots rock band The Blasters, maar ook een grootheid op de gitaar. Het album is kwalitatief op een hoog niveau, gevarieerd, goed en helder geproduceerd en een feest om naar te luisteren en daar gaat het tenslotte om. (Yep Rock Records)