Michael Veitch, Best Of Many Days

Michael Feitch veroverde als politicus de vorige eeuw een stoel in de senaat in Vermont, USA. In zijn democratische manifest koppelde hij socialisme aan zorg voor het milieu. Naast een carrière in de politiek fotografeerde en schilderde Veitch. Hij was en is een kunstenaar met het hart op de juiste plek. In 1994 besloot hij de pen op te pakken voor boeken en liedjes. Hij speelde al jarenlang gitaar en wilde zijn eigen songs vertolken. Hij speelde onder meer in het voorprogramma van LeoKotke.

Momenteel woont Veitch in Woodstock, USA. Hij telde in 2019 de door de jaren heen geschreven songs en ontdekte dat er genoeg materiaal voor een langspeler was. In München, Duitsland en Woodstock, USA werd studiotijd gereserveerd en opnames gemaakt. Veitch kende genoeg muzikanten en nodigde bij elke track muzikale vrienden uit. Best Of Many Days telt twaalf tracks en is verstilde folkpop met hier en daar door de gekozen instrumentatie invloed vanuit de country. Veitch schrijft ingetogen popballades en laat nummers nergens ontsporen. In de teksten zitten genoeg politieke zaken die de luisteraar aan het denken zet.

Titelnummer ‘Best Of Many Days’ opent bijna zesenveertig minuten muziek. Veitch gaat terug naar zijn tienerjaren. Young And Seventeen. Pocket Full Of Dreams. ‘One Step Beyond’ daarna is geen cover van de Engelse skaformatie Madness, maar een bedachtzame track waar de pedal steel het intro beheerst. Daarna is er de gitaar, de bas en de achtergrond vocalen van Kirsti Gholson. Bedachtzaam en ingetogen zijn de juiste woorden voor de liedjes van Veitch. Er is geen  enkele versnelling, een rafelrandje ontbreekt.

In ‘Edge Of This Town’ geeft de mondharmonica kleur. Veitch verhaalt over vervlogen jaren aan de hand van ontmoetingen met mensen. Hij kijkt zonder spijt achterom. In ‘That Was The Summer’ is er de herinnering aan een zomerse avond, aan dansen op de muziek van Patti Smith en een optreden van The Ramones. That was the summer. In ‘Shame, Shame, Shame’ is er de schaamte voor de politiek. Our class it got much smaller. At the barrel of a gun. De politiek is verworden tot een wapenwedloop, waarbij politiek engagement ontbreekt. Veith zingt over de schaamte die hij voelt, de huidige politici zouden de juiste weg moeten wijzen.

Veitch kaart belangrijke onderwerpen aan in zijn teksten. Best Of Many Days is een langspeler die vooral tekstueel uitblinkt. Bijna zesenveertig minuten zonder muzikale versnelling zou sommige luisteraars kunnen verleiden tot een druk op de fast forward knop. . Geen probleem. Het is goed om de muziek van Michael Veitch met mate te beluisteren. (Independent)