Meteen naar de inhoud

Frans van Deursen, Motel Coyote

Frans van Deursen geboren op 31 oktober 1962 in Amsterdam is acteur, cabaretier, vertaler, (tekst)schrijver/componist en zanger met een flinke staat van dienst. Hij acteert in musicals, tv series, films, maakt muziektheater en schrijft teksten voor meerdere projecten.  In de hoedanigheid van zanger/liedschrijver komen we hem tegen met zijn album “Motel Coyote”. Je verdiepen in zijn hele oeuvre kan overigens geen kwaad. Het is fascinerend om de veelzijdigheid van deze duizendpoot te bestuderen.

Twee albums gaan vooraf aan “Motel Coyote”. In 2010 maakt hij het Nederlandstalige album “Scherven van een Leeggedronken Lach”  Ga er maar aanstaan, songs van Tom Waits vertalen en vertolken. Een waagstuk om zo’n uitgesproken artiest te coveren. Van Deursen heeft er geen Waits imitatie maar een prachtige eigen voorstelling en album van gemaakt. Intens op een bijna chanson achtige manier. Het tweede album “De Vogel In Mijn Borst” voltooide hij in 2015. Hierop zingt hij gedichten van één van ’s lands grootste dichters, Leo Vroman. Zowel de speelse als de melancholische teksten weet hij zodanig muzikaal te omlijsten dat ze samen een nieuw gedicht vormen. De twee albums liggen ondanks de verschillen tussen de poëten in elkaars verlengde middels het vertolken in de “stijl van Deursen”.

12604 km 17 staten 40 motels in 9 weken. “Het land dat ik lief heb is failliet” Zo begint de (Spotify) podcast “Motel Coyote” van Frans van Deursen over zijn, in 2015 gemaakte, roadtrip door de VS.. Vlak voor de verkiezing van Donald Trump. De sfeer in het land is er ëén van toenemende verzuiling. Verhalen opdiepen, verhalen meemaken betekent songs schrijven. Het duurde even voor de teksten songs werden. In 2019 maakt hij ze samen met zanger/gitarist Wouter Planteijdt.

Bassist Peer Wassenaar, allround snaren speler Al McLachlan, percussionist Gerhart Heusinkveld en toetsenman Bob Fosko completeren de band waarmee “Motel Coyote” wordt opgenomen. Engelstalig dit keer en muzikaal gebaseerd op americana in verschillende hoedanigheden. Vanzelfsprekend gezien het onderwerp.

“Motel Coyote” begint met “Coyota Calling “op z’n westerns met een mysterieuze bottle neck overgaand in een country blues nummer. De ontberingen van een roadtrip in vogelvlucht. Echt op zijn Deursens een met muziek geïllustreerd verhaal. Zeer theaterwaardig. “Postcard From Utah”, een romantische slow blues met banjo en bas en ietwat gerafeld gezongen. Ik pak er nog een paar songs uit. De traditional “Corina Corina” is geweldig mooi langzaam uitgesponnen en ruimtelijk gemusiceerd. Prachtig monotoon strijkwerk onder een tingelend tapijt van geluiden en een kabbelende zang. Deze song mag van mij de prijzenkast in. “The Owl Club Bar” is een verhalende song met een sterke Tom Waits sfeer. Dat gaat in zekere zin ook op voor “Livin Off  Of  Frenchmen Street”. Als Waits liefhebber mag ik dit graag horen. De muzikale chaos onderstreept de verhalen. Ik vind ook deze songs zeer theaterwaardig. De cover “Willin”, een klassiek geharde Amerikana song, fraai gezongen in duet met Wouter Planteijdt. ““Roadkill” pannen-dekselende trucksong met een lekker ondertoontje. De melancholie van het verloren gaan in “Closed & Up For Sale” is heerlijk tranen trekkend.

Twaalf songs over het desolate Amerika volgens van Deursen. Een mooie mix van stille luister liederen, enkele vrolijke noten en indringende desolate gebeurtenissen. Enige tijd geleden hoorden ik een muzikant zijn bar- en motelbezoek bezingen alsof hij het zelf had meegemaakt. De onechtheid spatte er vanaf. Meerder keren hoorde ik muzikanten hun intrigerende ellende bezingen. De echtheid spatte er vanaf. Vandaag hoorde ik een kunstenaar over de vaak ellendige echtheid van het hedendaagse Amerikaanse leven zingen en vind dat het geweldig verwoord is in taal en pakkende muziek. Hoogstaand en als vanzelfsprekend uitgevoerd. Als ik het woord optimaal gebruik dan denk ik zeker ook aan de live voorstelling die hopelijk snel uitgevoerd kan worden. Frans van Deursen behoort met zijn solo projecten tot de groten van het muziektheater.

Scroll To Top