Meteen naar de inhoud

StarkLinnemann, Transcending Beethoven Volume 1 and 2

In een schitterende verpakking komen twee nieuwe CD’s van misschien wel de fijnste  jazzgroep van ons land. StarkLinnemann startte in 2012 en in de loop der jaren heeft het duo (Paul Stark piano en Jonas Linnemann drums/percussie) gezocht naar verwante geesten. Op hun nieuwe project zijn dat Maciej Domaradzki op bas en (wederom) Iman Spaargaren op klarinet en tenor saxofoon. Na de twee CD’s van ‘Transcending Chopin’ (‘Transcending’ betekent letterlijk overtreffen, wellicht een toefje overmoedig opgeschreven, maar het resultaat is zonder meer overweldigend) komen een paar prachtige werken van een van de klassieke grootmeesters, Ludwig von Beethoven, aan de beurt  om ‘herschreven’ te worden. Pianist Paul Stark tekent voor de ‘recomposition’ van de beroemde sonate Opus 28, beter bekend als de ‘Pastorale’ op CD 1 en hij zorgt voor de herbewerking van de cello sonate Opus 69 (‘Amid Tears and Sorrow’) op CD 2.

En net als bij Chopin zijn er diverse verwijzingen naar het origineel, maar de heren maken er een spetterend feest van, ze juichen, zijn bedroefd, zijn verliefd, spetteren, zijn ingetogen, uitbundig en altijd heel muzikaal met Linnemann in een opvallend inventieve ritmische rol en Stark met diverse verwijzingen naar jazzgroten (zoals het bij mij overkomt: ik hoor soms Bill Evans, soms Dave Brubeck, en meer). En dan is er ook nog een leuke variatie, vol 1 is in trio-bezetting (Spaargaren ontbreekt), op vol. 2 is er dus een kwartet te horen.

StarkLinnemann zorgt weer voor twee meer dan voortreffelijke (moderne)jazz werkstukken. Zeer indringend, zeer hoopgevend en uitermate muzikaal. Luisteren is verplicht. (Independent)

Scroll To Top