Sam Morrow, Gettin’By on Gettin’ Down

Met zijn derde album Concrete & Mud uit 2018 en de daaropvolgende tournee van achttien maanden, maakte Sam Morow naam als getalenteerd roots singer-songwriter, in Amerika en wat later in Europa. Voor de rocksound waarmee Gettin’By on Gettin’ Down is omgeven, heeft de 28-jarige zich laten leiden door fijne ervaringen met zijn tourband. Ofwel, zoals Sam Morrow het aangeeft: ‘ditmaal is de muziek steviger geworteld in grease, gritty and groove.’ Daar valt niet veel op af te dingen, want het rockt en swingt inderdaad lekker – niet in de laatste plaats door gastbijdragen van gitarist Doug Pettibone en bassist Taras Prodanuik (ex-bandleden van Lucinda Williams). Het resultaat is een dynamisch klinkende fusie tussen funk, soul, rhythm & blues, country en rock ‘n’ roll, die sterke verwantschap toont met jaren zeventig southernrock/rootsbands. Zo klinkt Morrow’s gruizige stemgeluid als een kruising van zanger Ronnie Hammond van The Atlanta Rhythm Section en van Lowell George, zanger en slidegitarist van Little Feat. Preciezer nog, aan deze legendarische bands, die vooral furore maakten in dat tijdsgewricht, is Sam Morrow muzikaal schatplichtig. De opnames vonden plaats in de studio van Robbie Krieger, voormalig gitarist van The Doors, in L.A.

De negen liedjes op Gettin’By on Gettin’ Down zijn beslist van goeie kwaliteit, maar ietsje meer originaliteit had het nog beter doen zijn.  (Forty Below Records)