Calexico, Seasonal Shift

Zelf dacht ik dat het fenomeen Kerstplaat allang verleden tijd was totdat ik laatst zag dat Coldplay met een Kerstsingle uitkomt samen met heel veel anderen. Is het een COVID-19 bijverschijnsel? In dit geval stimuleert het hopelijk de platenverkoop.

Ook de Amerikaanse Texmex band Calexico uit Tucson, Arizona heeft in december een heus Kerstalbum release. Met name de laatste trok mijn aandacht, niet in de laatste plaats omdat hun Texmex muziekstijl naar mijn smaak wel kan bijdragen tot een Vrolijke Kerst, maar ook omdat het Mexicaanse kerstfeest tot de meest uitbundige ter wereld behoort.

Na een eerste paar beluisteringen moeten mij een paar dingen van het hart: het is voor mij de meest vreemde Kerstplaat die ik ooit hoorde, maar dat komt ten eerste voor een deel door mijn onbekendheid met de Mexicaanse traditie en ten tweede omdat ik de songs niet altijd kan plaatsen. Het is tevens een mix van traditionele in Spaans gezongen liedjes en de ietwat zoetige nummers van Joey Burns en John Convertino die mij sterk doen denken aan een mix van The Everly Brothers en Simon & Garfunkel. Terwijl Kerst hier nog niet zo lang geleden het ondergeschoven kindje was van het Sinterklaas feest is het nu vooral letterlijk een Lichtfeest en is met name gevoed met (commerciële) Amerikaanse invloeden. In Mexico is het nog steeds een groot religieus feest van half december tot begin januari waarbij alles uit de kast wordt gehaald. Het godsdienstige vind ik nauwelijks terug op het album van Calexico, dat hoeft ook niet want er heerst overduidelijk een Kerstsfeer en dat is waar het toch om draait. Een aantal gasten zijn uitgenodigd, zoals Bombino met Heart Of Downtown, Gisela Joao met Tanta Tristeza en Gaby Moreno met Mi Burrito Sabanero. Ook het prachtige Happy Xmas (War is Over) van John Lennon en Yoko Ono staat erop, al is het helaas overgoten met de wat lijzige saus van de Calexico jongens. Tot slot een reprise van het derde nummer Mi Burrito Sabanero, dit keer met alle goede wensen in verschillende talen. Dit is niet een traditionele Kerstplaat zoals je zou verwachten, maar voor de Calexico fans en de avontuurlijke muziekliefhebbers onder ons beslist het beluisteren waard.(City Slang)