Kronos Quartet, Long Time Passing

Het Kronos Quartet is in eerste aanleg een standaard klassiek ensemble, het instrumentarium is viool(2x), viola en cello. Al ruim 45 jaar is de groep een vaste waarde in de wereld van progressieve gedachten en werken. Er waren samenwerkingsverbanden met een grote diversiteit aan artiesten en componisten, de zorgen over hoe onze wereld ervoor staat en hoe er zou moeten worden gewerkt aan verbeteringen is de grote leidraad van hun werk. Dat daarin aandacht voor een gelijkgestemde ziel als Pete Seeger (overleden in 2014 op 95-jarige leeftijd na een leven vol engagement en prachtige muzikale hoogtepunten) past staat buiten kijf.

Het product van de extra aandacht voor Pete Seeger is verschenen onder de titel ‘Kronos Quartet & Friends celebrate Pete Seeger, Long Time Passing. Het is een indrukwekkend document geworden van 15 werkstukken met iets meer dan een uur speeltijd met in het midden een schitterende compilatie (16.29 minuten) met als titel “Storyteller’ van fragmenten uit de lange carrière van Seeger – interviews met Seeger, fragmenten van ‘signature songs’, zoals de Amerikanen topprestaties noemen. En verder horen we volkomen eigen versies van songs die Seeger bekend maakte, veelal geschreven door hemzelf, maar ook door anderen. Bekende songs komen voorbij, zoals ‘Where Have All The Flowers Gone’ (ergens op de CD komt ook een Duitstalig fragment van deze song voorbij, u weet wel, een hit van Marlene Dietrich uit de jaren 60), ‘If I Had a Hammer’, ‘We Shall Overcome’, ‘Turn, Turn, Turn’ en ‘Mbube (Wimoweh/The Lion Sleeps Tonight’). En in de meeste nummers is een vocalist actief, de namen van deze artiesten zeggen mij op een enkeling na (Aoife O’Donovan) niets. Maar bijzonder is het, een zeer innemende CD die alleszins de moeite waard is en een rake aanvulling op het standaard folk-repertoire. Gewoon schitterende en genietbare muziek. (Smithsonian Folkways Recordings).