Ryan Martin, Wandercease

Ryan Martin vroeg eerder dit jaar producer Kenny Siegal om achter de knoppen plaats te nemen bij de opnames van Wandercease. De productionele handtekening van Siegal is warm en die temperatuur wilde Martin terug zien in zijn composities. Daarbij wilde Martin na een verhuizing naar Hudson Valley samenwerken met lokale muzikanten.

Martin bracht zijn debuut For All The Beautiful Losers uit in 2015, drie jaren later gevolgd door Gimme Some Light. Het waren twee langspelers waarop Martin op zoek was naar geluk en vooral weg wilde van verslavingen. Aanvankelijk leken verhuizingen een probaat middel om misère achter zich te laten. Na Gimme Some Light was er het geluk met zijn huidige vrouw en de geboorte van een eerste dochter.

Wandercease opent met ‘At Dusk’. Harmonieus gezang waarna de stem van Martin invalt. Het stemgeluid is bijna klassiek, Don McLean klopt even aan waarna de stem van Martin aan eigenheid wint. De begeleiding door drummer Nick Kinsey en bassist Jessy Murphy laat alle ruimte voor de vocalen van Martin en de vrienden op de achtergrond. Na 5.24 minuten is er een ingetogen einde. Martin neemt de tijd voor zijn verhalen en dompelt ze onder in rustieke countryrock.

In ‘Fathers To Daughters’ zingt Martin over pril vaderschap. Hij geniet van zijn dochter en de muziek die hij voor haar heeft geschreven. Mikaela Davis draagt op haar harp bij aan het specifieke countryfolk geluid op Wandercease. Het is wat ongebruikelijk dat een harp zo’n vooraanstaande plek bezet in de sound van country op een album, maar op deze langspeler is alle geluid van Davis een meerwaarde. In ‘I Just Wanna Die’ is er het voort jagende geluid van de Western, ‘The Waking’ is een behoudende pianoballade waarbij in afsluiter ‘Warm Lakes’ alle facetten nogmaals voorbij komen. De gospelstem van Davis met haar harp voor haar schoot, de soepele stem van Ryan met zijn beeldende zinnen voor een verhaal over warmte en geborgenheid. Kinsey en Murphy leggen een veerbaar fundament voor de song en op de achtergrond zingen vrienden en vriendinnen.

In 2018 verscheen Gimme Some Light. Martin ging op deze langspeler op zoek naar licht en wilde weggaan van de verslavingen. Dat lukte hem wonderwel met countryrock en Americana die af en toe aan R.E.M. deed denken. Op Wandercase is de connectie met de heren uit Athens, Georgia verdwenen. Het vaderschap en vele muzikale vrienden zorgen voor een schoon countrygeluid. Luisteren naar dit album van Ryan Martin is als meedeinen op het door hem gevonden geluk. Het is hem van harte gegund. (High Moon Records)