Select Captain, Comes In Waves

Select Captain is een duo uit Denemarken. Kristian Gaarskjær was bij de eerste releases solo bezig in de studio. Voor Comes In Waves sloot componist, multi-instrumentalist en producer
Søren Vestergaard aan. Select Captain musiceert persoonlijke soundscapes, maar vergeet daarbij de criteria voor liedjes met een kop en een kont niet. Twaalf tracks op deze langspeler waarbij pas bij de laatste liedjes wat optimisme is waar te nemen. Bij Select Captain is de nacht donker, maar niet geheel zwart. De ochtend is gevuld met voorzichtig, oplichtend optimisme. Daarbij klinkt er geen moment haast in de langzame rock van de Denen.

Opener ‘Mind Crashing’ heeft het thema in de titel. Akoestische gitaren en rustige toetsen begeleiden de tekst. De angst voor een val is gebeiteld in het brein. ‘Stagnant’ en ‘Get Me Out Of Here’ zijn nummers die de luisteraar bij de keel pakken. Select Captain maakt allesbehalve muzikaal behang en vraagt voortdurend aandacht van de luisteraar.

In recensies worden grote namen genoemd. Sufjan Stevens, Thom Yorke en The National komen langs in besprekingen van diverse journalisten. Daarnaast moet worden aangetekend dat Select Captain geen moment zwelgt in zelfmedelijden. Het duo verhaalt over angsten, depressies en problematisch middelengebruik, maar laat nergens het hoofd hangen.

In ‘Get Me Out Of Here’ lijkt de studio verruild voor een kapel. Superieure vocalen worden spaarzaam begeleid door snaren en toetsen. ‘How Does It Feel?’ heeft een intro dat niet zou misstaan op de volgende Radiohead en afsluiter ‘The Train’ komt op gang om naar lichtere, mogelijk zonnige oorden te rijden.

Twaalf nummers maar liefst op dit album. De door Krisian Gaarskjær en Søren Vestergaard geschreven liedjes lijken in een sessie te zijn ingespeeld. Voor de details zijn veel luisterbeurten nodig. De luisteraar met geduld wordt beloond met een groeiend Comes In Waves. (Soundchest Records)