Drive-By Truckers, The New OK

Eenendertig januari 2020 verscheen The Unraveling, het twaalfde studioalbum van Drive-By Truckers. De Amerikaanse rockgroep zou een jaar gaan toeren met het nieuwe materiaal. Negenentwintig februari reisde D-BT na wat optredens terug naar Athens, Georgia. Tijdens de eerste soundcheck op twaalf maart, na twee songs volgepropt met alternatieve countryrock, kreeg de groep de opdracht te stoppen. Alle optredens waren afgezegd. Corona!  De vijf muzikanten en de rest van de crew mochten inpakken en huiswaarts reizen.

Na wat weken onwennig aan de diverse keukentafels te hebben gebivakkeerd besloten de groepsleden van de nood een deugd te maken. Van The Unraveling lagen nog wat restanten in de studio en Patterson Hood, belangrijkste songschrijver van de groep, hield de laden van zijn bureau op de kop. Het onaffe ‘Tough To Let Go’ uit 2015 viel op de grond, ‘The Unraveling’ was het titelnummer voor de langspeler van eerder dit jaar, maar nog niet op plaat verschenen, ‘The Distance’ dateerde van 2011 en Mike Cooley had begin 2019 ‘Sarah’s Flame’ op papier gezet. De muziek werd digitaal door de groepsleden gedeeld en aangevuld. De restjes zouden zo maar een nieuwe ep kunnen opleveren.

Patterson Hood componeerde echter ook nieuwe liedjes. ‘Watching The Orange Clouds’ schreef hij het weekend na de moord op George Floyd en ‘The New OK’ werd op papier gezet na een demonstratie voor Black Lives Matter. Daarnaast stuitte Hood op ‘The KKK Took My Baby Away’,  een protestsong uit 1981 van Joey, Dee Dee en Johnny Ramone.

Negen nummers voor bijna zevenendertig minuten muziek. The New OK is een spannende plaat die overloopt van protest. In ‘The Perilous Night’ spreekt Hood president Trump rechtstreeks aan.

Ronnie Reagan must be spinning in his grave
Putin’s on the rise, Ukraine’s under siege
Fascism knocking and Trump says “Let them in”

De boodschap van D-BT is snoeihard en duidelijk. De regering Trump is verantwoordelijk voor het uit de hand lopen van de huidige pandemie en is schuldig aan de moorden op onschuldige mensen in de straat. Die boodschap zetten de vijf leden op heerlijke countryrock. Uitzondering is ‘The KKK Took My Baby Away’. Het rock ‘n’ roll tempo van The Ramones sluit prima aan bij de boodschap van The New OK. De sombere teksten over Trump en politiegeweld zijn op opwindende muziek gezet. Het is goed dat D-BT de tijd gedood (sic) hebben met het maken van een hard en glashelder statement voor 2020. Belangrijke plaat! (ATO Records)