Meteen naar de inhoud

Living Room Heroes, Trouble in Mind

Trouble in Mind is het derde album van Living Room Heroes, een bluesband uit Nijmegen. Het kwartet brengt niet de puristische soort van het genre, want ze mixt de blues met elementen uit funk, soul, gospel, rhythm & blues, jazz, folk en country – bijeengehouden door zowel ritmische als vloeiende rockstructuren à la The Black Crowes. Een bandnaam die al snel opkomt, zodra de intense zang van Henri Zoetbrood en de krachtige toeren op elektrische gitaar van Marc van Hout je oren binnendringen. Zij beiden excelleren, maar niet zonder de granietharde drumslagen van Luuk Adams en de gortdroge baslijnen van Matthieu Cleijne, als solide steunpilaren. En net zomin zonder de meerwaarde van het broeierig borrelende orgelgeluid van studiomuzikant Leon den Engelsen.

Het album opent met het meerstemmig bijna à capella gezongen folky titelnummer en sluit op zowat identieke wijze met het ingetogen Don’t Know Where I’am Bound af. Halverwege blijkt de ballad Find My Way een voor mij goed getimed rustpunt, omdat de songs ‘dwingen’ tot headbangen en luchtgitaar-spelen, wat gezien mijn conditiestaat een ‘tweede adem’ vereist voor deel twee. Alle bandleden schreven mee aan de veertien nummers, die in Duisburg werden opgenomen onder leiding van Jaimi Faulkner, een Australische singer-songwriter/muzikant, maar in Duitsland woont. De albumtitel is doorgaans een graag gebruikt cliché in de blues, maar in dit geval juist indringend reflecteert op hectische privéomstandigheden, waar recentelijk een aantal bandleden in verkeerde.

Trouble in Mind is een goudeerlijke en goedgemaakte rootsrockplaat. De vertolking zal op livepodia het best tot zijn recht komen, schat ik. In elk geval meer dan in de omgeving van de huiskamer, waar de mannen tegenwoordig – door het C-woord gedwongen – als ‘helden’ mee hebben te dealen. (Butler Records).

Scroll To Top