The Furious Seasons, La Fonda

1984! Het jaar dat The Furious Seasons werd opgericht. Zesendertig jaren geleden speelden de gebroeders Jeff en David Steinhart en Paul A. Nelson voor het eerst samen. In diverse samenstellingen is er daarna muziek gemaakt onder de naam The Furious Seasons. La Fonda is derde release waarvoor de groep is teruggebracht tot een trio en de muziek akoestisch gespeeld wordt. David en Jeff Steinhart speelden verder in groepen als Pop Art en Smart Brown Handbag. Het zijn groepen met een cultimago. Het zoeken naar muziek van deze bands loont nog altijd. Op het zojuist uitgebrachte album La Fonda is niets van slijtage te merken. Het is de zevende langspeler van het trio en het derde – jawel! – gevuld met folkmuziek.

In 2016 verscheen Look West, twee jaren later gevolgd door Now Residing Abroad. Het zijn folkpop platen gevuld met akoestisch gespeelde tracks met een verhaal. La Fonda is het derde deel van een doorlopend verhaal. Steinhart verhaalt over alledaagse gebeurtenissen in de familiaire sfeer en over zaken die hij hoort over Los Angeles. Een verloren vriendschap of het overlijden van een dierbare vriend zijn persoonlijke aanleidingen voor intieme songs.

The Furious Seasons nodigt graag vrienden uit naar de studio. Drummer Edoardo Tancredi en violiste Aubrey Richmond hebbe bijgedragen aan La Fonda.

Bijna drieënveertig minuten muziek op deze release. De nummers van David Steinhart hebben een klassieke opbouw. Na een akoestisch intro is er het eerste couplet gevolgd door een refrein. Voor het outro is er een tweede couplet en refrein. Het klinkt eenvoudig, maar het goed uitvoeren van muzikaal vakmanschap leidt hier tot prachtige folksongs.

De tien verhalen op La Fonda staan op zichzelf en vormen toch een unieke eenheid. Opener ‘As A Matter Of Fact’ heeft net zoveel draagkracht als afsluiter ‘I Want To Be Sure’. De gitaarsolo in ‘I Was An Actor’ is zo eenvoudig dat zelfs een amateur de solo zou kunnen spelen. Die eenvoud is nu precies de klasse van The Furious Seasons. Deze kwaliteit is in elk van de liedjes te vinden.

De c.v. van de broers Steinhart bevat drieëntwintig langspeelplaten. La Fonda is de voorlopig laatste schakel in een mooie carrière. Deze verhalen moesten verteld worden, het verlies moest gemeld worden. Tien tracks die de rouw om verloren vriendschap bevatten. Intieme verhalen prachtig op muziek gezet. La Fonda brengt geen nieuws over The Furious Seasons. Het is het zoveelste bewijs van het vakmanschap van de gebroeders Steinhart en hun kompanen. (Stonegarden Records)