Marble Waves

Eind november verscheen de debuut EP van een band die op z’n minst verrassend mag heten. En dan bedoel ik zowel de band Marble Waves als de EP met dezelfde naam.

In 2017 kwam zangeres Eveline Armina Haverlag, in het dagelijks leven filmmaker, de gitarist Frank Geerlings tegen tijdens een sessie. Beiden waren gecharmeerd van indie-folk en al snel ontstond het plan om een band te beginnen waarbij meerstemmigheid een belangrijk ingrediënt moest zijn. Inmiddels waren nog twee bandleden toegevoegd en men begon veel te schrijven. In 2018 was er al een goed repertoire ontstaan, er was een plan voor de toekomst en de optredens in kroegen voor een klein publiek, maar ook huiskamer concerten werden steeds frequenter. Voor enkele bandleden werd het te serieus en verlieten de band zodat er audities gehouden moesten worden. Uiteindelijk werd in 2019 Marble Waves gevormd door Eveline Armina (zang), Frank Geerlings (gitaar), Amé Staal (bas en zang) en Rutger Louwerse (drums). Hun stijl is sterk gebaseerd op Americana, indie-folk en pop, met invloeden van country(rock) en blue-grass, maar hoorbaar met een eigen identiteit. Bij Marble Waves ontstaat een nummer door een ruwe versie van tekst en muziek gemaakt door Eveline en Frank voor te leggen aan de rest van de bandleden waarna iedereen zijn invulling aan het nummer geeft. Maar een song kan ook ontstaan tijdens een jamsessie waar bijvoorbeeld verschillende ritmes worden uitgeprobeerd. Het nummer Moon and Mars is op deze manier geboren. Ook voor Marble Waves werd corona een spelbreker. Veel optredens stonden gepland, maar zijn nu verschoven naar de naaste toekomst. Wel worden regelmatig livestream-concerten gegeven omdat die prima passen binnen de corona-wetgeving. Zoals hun optreden in de Kroepoekfabriek en tijdens het Best of 2019 in TivoliVredenburg. Het eerstvolgende echte live optreden is op 9 maart 2021 tijdens de Blue Room Sessions in de Club Room in de Verkade fabriek in Den Bosch. Eind december dit jaar is Eveline Armina te zien op televisie tijdens prime-time waarin ook aandacht zal worden geschonken aan haar band Marble Waves. Wegens contractuele verplichtingen kan zij daarover niet uitweiden, maar het zal wel een goede push voor de band zijn, vertelde zij mij tijdens het interview dat ik kort geleden met haar had.

Nu dan de debuut EP Marble Waves. Ben altijd vol verwachting als ik een nieuw album ontvang voor een recensie. En af en toe ligt er een juweeltje in de postbus, zo ook deze week in de vorm van de EP van de nieuwe band Marble Waves.

Zes nummers waarvan er drie al eerder op single uitkwamen. De EP opent met Through The Dark, hun debuut-single; een vlot nummer waar vooral het glasheldere gitaarspel van Frank Geerlings mooi samen gaat met de soepele stem van Eveline Armina. Lekkere melodie, catchy wendingen, ligt direct goed in het gehoor, een goede entree! Nummer twee, Extra Ordinary, is wat ingetogener, de begeleiding klinkt letterlijk hemels door de meerstemmigheid, keyboard en gitaar en wordt simpel ondersteund door de ritmisch vegende kwasten op de drums. Ook zit er een spannende opbouw in, prachtig nummer. Vervolgens het al eerder genoemde Moon and Mars, een nummer waar Marble Waves laat horen een band van klasse te zijn; dit is prachtige, meerstemmige folk op hun manier gebracht en geloof me, dit wil je horen! Dan het vrolijke, vlotte, sprankelende liefdesliedje Tipsy waarin Eveline Armina haar zangtalent breed uitmeet. Caught In A Current is rustig en de viool geeft er een melancholische tint aan. Stay With Me tot slot is een prachtig, eenvoudig uitgevoerd nummer met alleen gitaar en de stemmen van Eveline Armina, Amé en Frank; een juweeltje.

Een verrassend debuut dat mij nieuwsgierig maakt naar het album waaraan inmiddels ook gewerkt wordt. Bereidt je voor op Marble Waves, een veel belovende Nederlandse band. (Independent)