Terminal Station, Brotherhood

Scott Smith groeide op in Vancouver, Canada. In de jaren negentig van de vorige eeuw ging hij als jonge muzikant met groepen op pad. Als vocalist en gitarist speelde hij in kleine clubs. In 1996 ontmoette hij als lid van de band Bughouse Five bassist Jeremy Holmes, jaren later terug te vinden in Terminal Station. Lang daarna was er de ontmoeting met drummer Liam MacDonald. Een ritmesectie was geboren. Toetsenist Darryl Havers is al een jaar of tien bevriend met de leden van Terminal Station. Harmonicaspeler Victor Polyik is sinds debuut Burnout Blues (2007) van de partij. Brotherhood is het derde album van de vrienden van de posse Terminal Station

Brotherhood is in 2020 het nieuwe album. Opener ‘Barrelhouse’ is instrumentaal. Het is een stampende  rocktrack van 2.38 minuten met vooral herkenbaar muzikaal genot op de pianotoetsen. Het is geen razend originele track, eigenlijk meer een wat gewone compositie, maar furieus gespeeld en  goed genoeg om dit album te openen. ‘One More Bottle’ volgt en is een bluestrack met felle gitaaraanslagen. Het is een liedje over drank, niet meer en niet minder. ‘Poor Lightning’ is nog een song over een fles gevuld met alcohol. Whiskey in his blood zingt Scott Smith. Het is zo’n dertien of veertien in het dozijn nummer, maar de sound is geweldig. De luisteraar is – bijna – fysiek aanwezig in de studio, hoort hoe tekst en muziek ontstaan. Whiskey in his blood. Proost!

‘Chicago Calling’ is een pianoblues, ‘Ain’t Giving Up On Rock N’ Roll’ is een spetterende rocktrack, ‘It’s Not The End Of The World’ is er weer zo’n eenvoudige tekst, die continue herhaald wordt. ‘Booker D’ is een vet instrumentaal liedje waarbij de hoed wordt afgenomen voor organist Booker T. Zo marcheert Terminal Station naar het einde van een vermakelijke langspeler.

Een aantal van de nummers op dit album zullen bij optredens heerlijk kunnen worden meegezongen, andere tracks zijn meer besteed aan luisterbeurten in de huiskamer. Brotherhood staat met acht voeten in het verleden. Zo af en toe musiceren de vier leden van Terminal Station, ondersteund door muzikale vrienden, zich naar 2020. Het resultaat is onderhoudend, sympathiek en af en toe dampend. Rock N’ Roll! (Hard Rain Records)