Leyla McCalla, Vari-coloured Songs

Eerst even voorstellen: Leyla McCalla is een cellist en zangeres van Haïtiaanse afkomst die in New Orleans woont en werkt. Ze zingt in het Engels, Frans en Haitiaans Creool  We kennen haar van de Carolina Chocolate Drops, waarvan zij een aantal maanden deel uitmaakte. Haar soloCD ‘Vari-coloured songs’ is een ‘Tribute to Langston Hughes (1902-1967), een Amerikaanse dichter en schrijver en één van de eerste vertegenwoordigers van de zogenaamde ‘Jazz Poetry’-stroming. De CD is een reissue van de in 2013 verschenen CD (toen op Dixiefrog). Er is een nummer toegevoegd, ‘When I Grew older/Dreamer’, waarop een mannelijke stem een gedicht voordraagt (van Hughes) met begeleiding op cello, viool en gestreken staande bas.. Van de oorspronkelijke 14 songs op de CD zijn er 7 op teksten van Hughes met bij 6 muziek van Leyla en de zevende op muziek van Kurt Weil!! Verder schreef Leyla ‘When I can see the valley’ en zijn er vijf door Leyla gearrangeerde (op één na Haïtiaanse) traditionals. Tenslotte is er ‘Kamèn saw fè’, ooit in 1937 door Alan Lomax opgenomen op Haïti. Jullie begrijpen dat deze CD een bijzondere CD is. Prachtige stem, mooie voor mij totaal onbekende songs met een licht Caribisch gevoel, maar tevens Louisiana creools. In de kleinschalige begeleiding speelt Leyla banjo, gitaar, cello en krijgt ze hulp op bas, drums, percussie, pedal steel, gitaar en fiddle. Prijsnummer is voor mij ‘Too Blue’, getoonzet in New Orleans-achtige jazz  (geen blazers, alleen banjo en slide-gitaar) uit de jaren twintig, verrukkelijk!

Heel mooi, heel eigen, heel gevoelig, heel anders. Voor de folkfans die van een exotische uitdaging houden! (Smithsonian Folkways).