Meadow Creek, Pieces of Driftwood

Achter de artiestennaam Meadow Creek gaat het Zweedse echtpaar Linda en Peter Dahl schuil. Pieces of Driftwood is het tweede album van het duo, dat tien liedjes herbergt binnen het countryspectrum. De liedjes klinken zó bedrieglijk Amerikaans dat je in eerste instantie denkt aan muzikanten uit dat land. Al is die gelijkenis ook weer niet echt verwonderlijk, want relatief veel Scandinavische muzikanten laten zich graag in met muziekgenres uit Amerika. En dat doen ze meestal heel goed, zoals nu door Meadow Creek. Linda en Peter Dahl schreven en arrangeerden de songs en produceerden het album, waarbij een aantal studiobegeleiders assisteerde op elektrisch gitaar, pedal steel, fiddle, Hammond B3, bas en drums.

Als countryartiesten bestrijkt het tweetal een brede, luisterrijke range van het genre. Diversiteit genoeg dus, waarbij aangetekend dat alle songs een hoge toegankelijkheid, frisse instrumentatie en een mooi geluid als algemene kenmerken bezitten. Het zijn lichtvoetige songs die bij luisteraars van Amerikaanse countryradiostations (wij hebben die niet) heel goed zouden kunnen aanslaan, al is de kans op airplay daar niet erg waarschijnlijk. Neemt niet weg dat de smaakvol gebruikte ingrediënten – naar mijn idee – prima voldoen aan de daarginds gestelde luistercriteria, namelijk: hoog catchy gehalte, aangename twang, mooie snikstem (zij), klagelijke zangteneur (hij), warm kleurende duetten/harmonieën, licht melancholische melodieën en laagjes sentimentaliteit. De songteksten verhalen onder meer over: een ondeugende, maar godvrezende opa, (ver)zuchtende liefdesaangelegenheden, odes aan overleden dierbaren, verslavende middelen, et cetera. De meeste nummers zijn mid tempo en semi-akoestisch vormgegeven. Soms excelleert de elektrische gitaar in mooie staaltjes countryrock. Conclusie: Pieces of Driftwood is allesbehalve vernieuwend, maar biedt gewoon fijn onderhoudend luisterplezier. Aanbevolen. (Paraply Records).