The Snarlin´ Yarns, Break Your Heart

Zo heel af en toe komt er een debuut langs, dat opvalt, de luisteraar vastpakt en niet meer los laat. Break Your Heart is zo’n langspeler. De schijf pakt de luisteraar bij de strot, vindt moeiteloos de weg naar het brein en het hart. Op het verstuurde promo exemplaar vier mensen, een hoesje met een in hout gekerfde naam en op de achterzijde de prijslijst van een eettent met tussen de gerechten de namen van de nummers. Bij het verorberen van de liedjes zijn er woorden als groeibriljant en verbazing. De ervaren sound klinkt bij elk volgend nummer beter. The Snarlin’ Yarns? Wat een naam voor een knisperend klinkende, nieuwe groep.

Een akoestische gitaar opent ‘If I Go’. Violiste Mara Brown valt in en zingt het eerste couplet. Met een mix van country, hillbilly en Americana geven vier muzikanten uit Ogden, Utah een eerste visitekaartje af.

Dichter Abraham Smith is vooral vocaal aanwezig. Rustig en vol overtuiging musiceren Jason Barnett-Fox en William Pollett. The Snarlin’ Yarns is een collectief van drie muzikanten en een dichter. Na iets meer dan drie minuten is er het volgende nummer. ‘Rest Stop’ heeft een zware bas, wat gitaren en hier en daar vioolklanken. En verder vooral de samenzang van vier stemmen. ‘Rest Stop’ is ook meteen het tweede hoogtepunt van Break Your Heart.

Pollett spendeerde vele jaren van de vorige eeuw in de metalband Killawatt. Barrett-Fox heeft een tic voor snaren. Zelfs uit een tennisracket wilde hij muziek toveren. Brown kreeg zangadviezen van Kristin Hersh (Throwing Muses) en verdiepte zich in de muzikale bibliotheek van Alan Lomax. In de zomer van 2019 reisde The Snarlin’ Yarns naar Water Valley, Mississippi om aan de slag te gaan met producer Bronson Tew, bekend van zijn producties met Seratones en Jerry Joseph.

In ‘Pharmacy Girl’ en ‘Wyoming State Of Mind’ zijn de roots van het viertal – opnieuw – te horen. In elk van de liedjes komen steeds de sterke punten van het kwartet naar voren. In diverse recensies worden ter vergelijking grote namen genoemd. In ‘Applesauce’ lijken The Pogues op de achtergrond mee te doen en voor het opnemen van ‘Star Valley Skies’ is een hitje van The Band in de studio gedraaid.

Op Break Your Heart wordt virtuoos gemusiceerd. De muziek klinkt to the point en raak. Dit fascinerende debuut beroert tienmaal het hart van de luisteraar. (Dial Back Sound)