Surrender Hill, A Whole Lot Of Freedom

In 2015 verschijnt het titelloze debuut van het Amerikaanse duo Surrender Hill. Robin Dean is de jaren daarvoor een succesvol producent en werkt aan uiteenlopende producties. Van Baptistengospel tot heavy metal, Dean blikt alles in. Solo brengt hij langspelers uit als Gasoline en Blackbird. Aanvankelijk is hij groot fan van de platen van The Ramones en The Clash. Op zijn soloalbums stapt hij naar de traditionele country gelardeerd met een fikse hoeveelheid Texaanse rootsmuziek.

Na een periode vooral als producer in New York te hebben gewerkt, besluit Dean naar Northern Arizona te verhuizen. Hij ontmoet Afton Seeking. Het duo start met wat liedjes van Seeking, maar gaat al snel samen aan de slag met nieuw songmateriaal. Het titelloze debuut is een eerste goed ontvangen resultaat. In Nashville wordt het tweede album Right Here Right Now opgenomen. Tore Down Fences verschijnt in 2018, Honky Tonk is er een jaar later. Het duo is productief. A Whole Lot Of Freedom (2020) telt achttien nummers en maar liefst 76.26 minuten!

Het eerste statement in opener ‘A Whole Lot Of Freedom’ is  duidelijk:

Got a little country in my soul,
a little bit of rock ‘n’ roll.
Got a lot of whiskey in my blood.

Muziek en een borrel in de eerste zinnen die Dean en Seeking zingen. Het is een statement over sfeer aan het begin van de langspeler. ‘Turn This Train Around’ volgt en verhaalt over de manier van reizen. De eenvoud van de trein gaat boven de luxe van een tournee bus. De viool van Wyatt Espalin bepaalt de sfeer in ‘Winter’s End’. De vioolklanken klinken vooral warm. De winter komt terug in het nummer ‘Winter In America’. Het echtpaar geniet van het seizoen, maar zoeken na de koude altijd weer de warmte. De stemmen van het tweetal kleuren prachtig in de nummers en zijn bepalend voor de bruine, warme sound van de liedjes.

Surrender Hill omarmt de countryballade. In ‘I’m Gonna Get It Right’ verhaalt het duo over liefde op het eerste gezicht. Twee stemmen zingen over een gebeurtenis. When she came walking in like a sunny day, all the weight just floated away. ‘Beautiful Wren’ is een nummer over de pas geboren baby Wren. Zo mixen Dean en Seeking hedendaagse belangrijke privé gebeurtenissen met oude, melodieuze country.

Er zijn vele invloeden die kunnen worden genoemd. Namen van Patsy Cline en Roseanne Cash schieten te binnen bij het beluisteren van deze langspeler. Etiketten geven de klasse van een product aan, maar schieten ook vaak te kort. Het is goed om in het Engels af te sluiten en een recensent te citeren. De zin ligt voor de hand maar is tegelijk prachtig: A Whole Lot Of Freedom is a whole lot of good music.” (Independent)