Ward Davis, Black Cats And Crows

Ward Davis is opgegroeid in Monticello, Arkansas en al jaren een gevierd liedjesschrijver onder andere voor Willie Nelson, Merle Haggard en Trace Adkins. Daarnaast schreef hij mee met het album ‘I’m Not The Devil’ van Cody Jinks. Inmiddels 41 jaar woont hij al een tijd in Nashville, TN. In 2015 bracht hij al eens een album uit getiteld: ‘15 Years in a 10 Year Town’ en in 2018 verscheen de EP ‘Asunder’. Twee jaar later is daar dan ‘Black Cats And Crows’. Geproduceerd door Jim “Moose” Brown die je naast zijn werk als producer kunt kennen als gitarist in Bob Seger’s, Silver Bullet Band.

In een interview met Rolling Stone laat Davis optekenen dat het maken van dit album al zijn hele leven duurt. Hij moest leven, leven en leven om de nummers die hij in de die jaren had geschreven te begrijpen en er achter te komen wat de betekenis was van die nummers. Maar nu, na al die jaren kon hij de 14 nummers op de plaat zetten.

Het titelnummer van de plaat schreef Davis samen met Cody Jinks en Tennessee Jet tijdens een moeilijke periode in zijn leven. Het opnemen van het nummer voelde als therapie voor Davis. Geheel in lijn van een outlaw album staat er een muderballad op ‘Sounds Of Chains’ waarop Scott Ian van de trash metal band Anthrax meespeelt, het nummer ‘Papa And Mama’ past ook in dit thema. Natuurlijk ontbreekt het nummer over whisky niet met ‘Get To Work Whiskey’ dat na het openingskwartet wat lucht brengt in het album. Davis en Cody Jinks schreven samen het nummer ‘Colorado’. Dit nummer zette Jinks al op zijn album ‘Lifers’ uit 2018.

Het absolute hoogtepunt van het album is wat mij betreft: ‘Where I Learned To Live’ een prachtige ode aan zijn hometown. Ook noemenswaardig is de prachtige pianoballade ‘Lady Down On Love’ en ‘Good To Say Goodbye’ over afscheid nemen van je verleden, je schooltijd, je relatie en ook het overlijden van zijn vader wordt bezongen in dit prachtige nummer.

Ward Davis heeft een zeer mooi album afgeleverd fijne outlaw country met hier en daar een fantastische ballad. Mocht je Ward Davis nog niet kennen maar Cody Jinks en Whitey Morgan wel, dan is het kopen van dit album een no-brainer! (Thirty Tigers/Ward Davis Music)