Rick Fines, Solar Powered Too

De Canadese groep Jackson Delta werd in 1980 opgericht en produceerde een vijftal langspelers. Jackson verwijst naar een plaats in Mississippi, USA, Delta naar het moeras. De groep mag niet worden verward met de Canadese zangeres Jaclyn Guillou a.k.a Delta Jackson. Jackson Delta telde drie muzikanten. Rick Fines, Gary Peeples en Al Black zochten de rafelranden van de roots muziek op. Al Black, om een voorbeeld te noemen, speelde trommels, mondharmonica en wasbord. Het trio kon diep en ver de geschiedenis in musiceren. Jackson Delta zocht naar kwaliteit in muziek waar sociale en andere media nog afwezig was. En slaagde daarin.

Vanaf 1995 gingen de drie muzikanten een eigen weg. Rick Fines maakte diverse soloschijven, speelde met Rick Fines Trio en maakte, onder veel meer, een album met Suzie Vinnick. Solar Powered Too is de vijfde release van Fines onder zijn eigen naam, maar ook ditmaal heeft hij vrienden uitgenodigd naar de studio. Eehh, studio?

In een klein tuinhuis ging Fines in 2020 aan de slag met zijn materiaal. Hij wilde een gitaarplaat maken, pedal steel laten horen, ver terug in de tijd van de rootsmuziek, de geur van Delta, de odeur van het moeras moest doorklinken in de muziek. Daarvoor werden de opnames in een keer op tape gezet. De krekels in de tuin zijn te horen, de egel scharrelt door verschillende tracks.

Solar Powered Too is een plaat van Rick Fines en tegelijkertijd het resultaat van samenwerkingen. Producer Alec Fraser zat niet alleen achter de knoppen, maar speelde mee op basgitaar. Daarbij overtuigde hij Fines om op een aantal tracks een ritmesectie in te vliegen. Uiteindelijk assisteerde Gary Craig Alec Fraser op vijf nummers op de drumvellen.

Elf nieuwe liedjes en een cover op dit album. Producer Fraser en Fines hebben gezorgd voor een ragfijne afwisseling van opnames solo en opnames met meerdere muzikanten. ‘Below The Surface’ opent. Fines speelt solo en als de luisteraar de ogen sluit is de Canadees zichtbaar in het tuinhuis. Er is geen sprake van een studio, maar er staat eenvoudige opnameapparatuur. Voornaamste zorg is het opladen van de aanwezige batterijen. ‘Live Forever’ krijgt gaandeweg het nummer meer urgentie. De ritmesectie geeft Fines assistentie en dat tilt de track naar grote hoogte. ‘That’s What Makes You Strong’ is een nummer van Jesse Winchester. Het nummer is een levensles. Winchester paart wijsheid aan muzikaliteit. De gitaar van Fines onderstreept lessen en ervaringen met Cubaans getokkel.

Afsluiter ‘Scared To Dance’ is – natuurlijk – een solotrack door Fines. Het is niet meer dan logisch om deze recensie met woorden van Fines te besluiten. Goed vertolkte muziek is sterker dan een pandemie. Solar Powered Too bewijst het.
Releasing an album during a pandemic, when all my gigs are canceled is a little strange, but this album was made with the help of my friends and it carries that strength on its journey.
(Independent)