Meteen naar de inhoud

Loudon Wainwright III, I’d Rather Lead A Band

Wie kent hem niet, of in ieder geval zijn uitgebreide familie, de zoon van, vader van, ex van. Loudon Wainwright III, een voorbeeld van een singer/songwriter met een enorm oevre plus acteur en komiek. Een veelzijdig man die zijn eigen weg gaat. Zo ook nu met zijn nieuwe album ‘I’d Rather Lead A Band’ waarop hij samen met de producers Randall Poster en Stewart Lerman en de vintage  swing band Vince Giordano & The Nighthawks liedjes van Irving Berlin en Lorentz Hat heeft opgenomen. Nummers als Ain’t Misbehaving die al eerder werden vertolkt door Bing Crosby en Louis Prima. In een interview steekt hij daarmee een beetje de draak door te stellen dat als Rod Stewart en Bob Dylan dit doen, waarom hij niet. Nee, hij had er gewoon zin na de opnames met dezelfde mensen die hij maakte voor de soundtrack van Boardwalk Empire. Of het album op de radio te horen zal zijn of mensen het zullen kopen weet hij niet, maar hij heeft er in ieder geval heel veel lol aan beleefd.

Hij bewondert ook de schrijvers van deze songs omdat ze alleen schreven en niet zelf optraden, maar wel hun persoonlijke toets er aan gaven. Echter vooral heeft hij het album gemaakt omdat hij de muziek uit dat tijdperk (jaren 20 en 30 van de vorige eeuw) heel goed vindt. De echt bekende nummers van de grote performers als Louis Armstrong heeft hij met opzet niet gekozen omdat deze perfect waren en hij ze niet wilde persifleren.

Het was voor uw recensent even wennen. Een of twee songs uit die tijd zijn best leuk, maar veertien achter elkaar is andere koek. Toch viel het mij reuze mee, ook omdat je hoort dat het met liefde en veel plezier gemaakt is. De volgorde van de songs zijn afwisselend en ze zijn nooit opdringerig. En eerlijk is eerlijk, de band is gewoon steengoed en de stevige stem van Loudon leent zich er goed voor. Een nummer heeft hij opgedragen aan Donald Trump: You Rascal You (I’ll Be Glad When You’re Dead).

Een prettig album voor de donkere dagen rond Kerst, om de somberheid van het verplichte thuiszitten te verlichten en gewoon omdat het kan.(Search Party)

Scroll To Top