The Mystix, Can’t Change It

Blues met een geweldige veeg Americana. Daarvoor kiezen Jo Lily en zijn kompanen een aantal geweldige covers. Het nieuwe album Can’t Change It van The Mystix is een meeslepende verzameling tracks die naadloos bij elkaar passen. Daarbij zijn bij zo ongeveer elk nummer interessante details te melden.

Jo Lily richtte in 2002 de band op. Hij had ervaring opgedaan in de formatie Duke And The Drivers. Gitarist Bobby Keyes sloot aan. In de loop van de jaren is The Mystix uitgegroeid tot een zestal zeer ervaren muzikanten. Duke Levine speelt gitaar, Tom West speelt toetsen, Marty Ballou plukt op de staande bas en Marco Giovino sluit de ritmesectie op trommels.

Opener ‘Outlaw Blues’ is een track uit 1965 en een van de eerste liedjes waarin Bob Dylan de elektrische gitaar bespeelde. Dit tot afgrijzen van veel fans. Het is een stevige opener die perfect past in 2020. De muziek van The Mystix overstijgt de tijd en dat gebeurt in heel veel van de nummers die volgen. ‘Ain’t Gonna Cry’ is een door Joy Byers en Timi Yuro geschreven tranentrekker. De waterlanders spatten inderdaad de boxen uit! In ‘Jumper On The Line’ schuiven The North Mississippi Allstars aan. De door veteraan R.L. Burnside geschreven blues klassieker krijgt een urgente uitvoering.’Bottle Of Whiskey’ is een door de Schot Frankie Miller geschreven liedje. Vanaf de eerste tonen ruikt de track naar whisky. Daarbij fladdert de mondharmonica door het liedje.

‘That’s All, That’s All’ is van de hand van Jo Lily en kan moeiteloos mee in het hoge niveau van Can’t Change It. Lily speelt een spel met de achtergrondzangeressen en na 3.24 minuten zijn er alleen maar winnaars. ‘Backstreet Girl’ van Jagger en Richards heeft een heerlijke pedal steel in de opening. De stem van Jo Lily klinkt daarna roestig, passend en ontroerend.

‘Dreamer Holliday’ sluit een sterke collectie blues tracks af. Als toetje is er de singeluitvoering van ‘Jumper On The Line’ en opnieuw helpen The North Mississippi Allstars de bard Jo Lily om naar grote hoogte te stijgen.

‘Can’t Change It’ bewijst dat de blues niet dood is. Met nummers van tientallen jaren geleden én liedjes die gisteren zijn geschreven, maken The Mystix een album dat urgent klinkt en heel erg in 2020 past. (Independent)