Ad Vanderveen, Treasure Keepers

Ad Vanderveen, inmiddels 64 jaar jong, is een blijvende waarde in de Nederlandse muziekwereld, al ruim meer dan 40 jaar brengt hij werkstukken uit met voornamelijk eigen songs, het totale aantal overschrijdt de 30 ruim. ‘Ad Vanderveen staat voor constante topkwaliteit’, schreef ik ooit bij gelegenheid van zijn 29e CD, en niets is minder waar. Behalve de ingetogen folky kant kent Ad een bluesy en rockende kant, aanvankelijk met zijn groep ‘The O’Neils’ en later met zijn ‘Stellar Cellar Band’, rockend met als voorbeeld Neil Young. De laatste CD heet ‘Treasure Keepers’ en is een echte solo-CD, alleen Ad met zijn akoestische gitaar en zijn mondharmonica. De opnames vonden plaats in een ‘studio/theater ambiance with no audience’. Slechts in het bijzondere slotnummer komt zijn dobro-achtige elektrische gitaar tevoorschijn, het is een wonderlijke song (Ad noemt het een halve cover) met een nieuwe tekst op de wijs van het Wilhelmus, met indringende begeleiding, de titel is “Motherland’. Een luisterbeurt waard. Er staat overigens ook een ‘hele’ cover op de CD, Lee Clayton’s (wie kent hem nog?) ‘If I Can do it, So Can You’, een song die eind jaren 70 een enorme invloed op hem had. Aparte vermelding heb ik voor de song ‘David and Goliath’, Ad brengt het als een eerbetoon aan zijn vriend en mentor David Olney, helaas in januari overleden tijdens een concert, vermoedelijk aan een hartaanval.

De eerste echte solo-CD van Ad is een feit. Iedereen die Ad ooit solo heeft gezien (en wie van onze lezers heeft dat niet?) weet wat hij of zij kan verwachten. Adembenemend mooi vormgegeven songs, uitstekende zang en schitterend gitaarspel en heerlijke mondharmonica-begeleiding op de juiste momenten. Het zoveelste topproduct van onze eigen Ad. (Continental Record Services).