Emily Barker, A Dark Murmuration of Words

Met A Dark Murmurations of Words begeeft Emily Barker zich muzikaal op het pad van moderne folk en beschrijft ze in de songteksten haar zorgen over klimaatverandering, racisme en ander wereldleed, onder meer in veelzeggende songtitels als Geopgraphy, The Woman Who Planted Trees, Strange Weather, When Stars Cannot Be Found, Where Have The Sparrows Gone. Van origine Australische, woont Barker sinds een jaar of tien in de UK. Het album werd in Wales opgenomen met een groepje voortreffelijke muzikanten op gitaren, (contra)bas, drums, toetsen, strijkers en achtergrondvocalen, onder leiding van producer Greg Freeman, die qua sound en arrangementen meesterlijk werk afleverde.  Feitelijk is A Dark Murmuration of Words haar derde studioplaat, onder eigen naam – als we het akoestisch solo livealbum The Toerag Sessions en haar samenwerking met meer traditioneel georiënteerde folk/countryformaties als The Red Clay Halo en Applewood Road (onder anderen met Amy Speace) buitenbeschouwing laten. A Dark Murmuration of Words bevat tien intens sferische composities, spannend wendbare melodieën, sobere maar kleurrijke arrangementen, kortom: een plaat die door de geduldige luisteraar als een muzikaal avontuur zal beleven.

Als gezegd, haar begeleiders en producer zijn meer dan voortreffelijke musici. Maar Barker zelf is, naast begenadigd songschrijver, ook een bekwaam instrumentaliste op gitaar, banjo, piano, mondharmonica en bezit werkelijk een prachtige stem – een samensmelting van Sandy Denny en Nathalie Merchant. Sprankelend album. (Thirty Tigers)