John Santos sextet, The Art of the Descarga

John Santos uit de San Francisco Bay Area is een percussionist, bespeler van de conga en brengt ons met zijn sextet, waarin fluit, saxofoon, trompet, bas, piano en meer drums en percussie, een heerlijke warm getinte latin jazz. Denk aan Cuba (Buena Vista Social Club), Puerto Rica en de latin muziek uit de USA. Santos is in de muziek actief sinds begin deze eeuw en bracht tussen 2007 en 2014 vijf CD’s uit op zijn eigen label Machete Records. Zijn muziek trok de aandacht van de mensen bij het prestigieuze Smithsonian Folkways label en daar verscheen deze warm getinte nieuweling, ‘The Art of the Descarga’. Descarga is een Spaans woord en betekent zoiets als ontladen, plotseling uitbarsten. De Descarga ontstond rond 1950 en was in feite een term voor jam sessie. De muziek van het John Santos Sextet heeft inderdaad het spontane van een jamsessie, maar heeft zeker een gedegen oefening achter de rug. Voor de liefhebbers van latin jazz is dit een ultieme aanrader, ruim een uur mooie ritmische klanken met puike solo’s, ook op de staande bas (gestreken!). De zes klasbakken van het sextet kennen hun roots en spelen de sterren van de latin hemel. Er wordt in een aantal nummers gezongen, hetgeen de associatie met de Buena Vista Social Club vergroot.

Goed geconstrueerde muziek, prachtige arrangementen en heerlijke warme solo’s, een wonderschone latin jazz release. (Smithsonian Folkways)