Aaron Nathans & Michael G. Ronstadt, Shadow Of The Cyclone

Philadelphia. Aaron Nathans en Michael G. Ronstadt vervullen belangrijke rollen in de muziekscene van deze stad. Michael G. is de neef van Linda Rondstadt en heeft een universitaire titel behaald met zijn cellospel. Aaron Nathans heeft als componist diverse prijzen behaald. Het duo debuteerde in 2014 met Crooked Fiddle, opvolger Hang On For The Ride verscheen in 2017.

Shadow Of The Cyclone is een typisch 2020 album. Nathans en Ronstadt stoppen splinters hoop in liedjes, maar kijken toch vooral met stijgende verbazing naar veel recente, politiek beladen gebeurtenissen. Opener ‘Ghost Writer’ is een nummer over een schrijver die zich terugtrekt uit het openbare leven. Het zou het verhaal van J.D. Salinger kunnen zijn. De redenen waarom een succesvol schrijver zich terugtrekt zijn door de jaren nogal veranderd. Salinger wilde de aandacht van de pers niet en schermde zijn privéleven af, tegenwoordig heeft een succesvol schrijver weinig of geen privé meer. Bij een eerste succesvol boek ligt alle informatie op straat, wordt besproken in dagelijkse televisieprogramma’s en beschreven in dagbladen. De schrijver in ‘Ghost Town’ besluit te stoppen met schrijven. Muzikaal is het een heerlijke openingstrack. De muziek is akoestisch, Americana met een flinke scheut blues, haast is afwezig en de stemmen van de twee muzikanten kleuren prachtig bij elkaar.

In ‘Strongman’ verzamelen mannen zich op Coney Island. Het tempo is rustig, het is folkmuziek met een verhaal. ‘Haunted House’ is een bluesballade. Het begin is krakend, bijna luguber en de geesten huizen even in de muziek. In ‘I Go Low’ is het de diepe basstem van Nathans die het nummer kleurt. ‘An Englishman In New York’, geschreven door Sting, is een goed gekozen cover. De Engelsman loopt als een buitenaards wezen rond in de voor hem vreemde stad. ‘Just One Minute’ is een instrumentale track en het meest bewegelijke nummer. Er zou voorzichtig op gedanst kunnen worden.

‘Carry A Tune’ sluit 46.21 minuten af. Elf liedjes met akoestische folk zijn langs gekomen. Bij elk nummer is de zorgvuldigheid te horen waarmee de opnames zijn gemaakt. De nummers vullen elkaar aan en kunnen los van elkaar bestaan. Aaron Nathans en Michael G. Ronstadt hebben een langspeler afgeleverd, die ruim drie kwartier superieure folkmuziek laat horen. Het duo slaagt er inderdaad in om naast alle muzikaal beschreven ellende en wanhoop, kleine sporen van hoop in de liedjes te vlechten. Indrukwekkende plaat. (Independent)