Jim Stanard, Color Outside the Lines

Tinder, emoticons en fake news in een nummer samenbrengen? Dat lukt Jim Stanard op zijn laatste album Color Outside the Lines. Misschien een beetje apart, want Stanard is inmiddels niet de jongste meer. Maar desalniettemin werkt het op nummer Fake News wel en moest ik even een grinnikje laten. Het toont in ieder geval aan dat Jim Stanard best bij de tijd is. Muziek maken is voor deze Florida/Colorado troubadour een recentelijk avontuur geworden. Zijn hele leven heeft hij in de zakenwereld gewerkt, maar kwam de afgelopen jaren tot de conclusie dat hij zijn passie voor muziek een kans moest geven. Dat gebeurde in 2018 toen Stanard zijn debuut Bucketlist uitbracht en twee jaar later is daar Color Outside the Lines.

Voor dit nieuwe album heeft hij de hulp ingeschakeld van folk legende Peter Yarrow en zijn dochter Bethany. Op nummers Home en Arkansas brengen zij een bescheiden inbreng met achtergrond vocals. Color Outside the Lines is een vlotte country plaat geworden die alles behalve goedkoop aanvoelt. Ondanks dat Stanard ironisch gezien een jonkie is in de country scene gaat het hem allemaal gemakkelijk af. Naast de wat luchtigere onderwerpen zoals odes aan liefdes neemt hij het op deze plaat ook serieus. Zo adresseert hij de oorlog om het opium gebruik die zich in het verleden, maar ook in het heden afspeelt op The Opium Wars. En zo zingt hij naar diegene die heimwee hebben naar een thuis op album opener Home. Om tot een conclusie te komen kleurt Stanard met deze plaat niet buiten de lijntjes. En dat hoeft ook niet. Je voelt de passie die deze man heeft voor muziek en hij levert daarmee een prima country plaat af. (BMI)