Meteen naar de inhoud

R. B. Morris, Going Back to the Sky

R. B. Morris is een dichter, een poet, met een beat-achtergrond. Denk aan de mensen uit de late jaren 50 als Allen Ginsburg, Jack Kerouac en William Burroughs. R. B. (Knoxville, Tennessee) heeft inmiddels een paar gedichtenbundels het licht laten zien en op eerdere CD’s enkele van de gedichten voor het voetlicht gebracht, met een gepaste achtergrond van nette rockmuziek. Jammer dat de organisatie van Crossing Border in Den Haag het gave dichtwerk van deze Amerikaan niet op de juiste waarde wist te schatten: ‘Geen interesse’, lieten ze weten. Als singer-songwriter trok hij medio jaren 90 de aandacht van John Prine, die in 1997 de debuut-CD van Morris (‘Take That Ride’) op zijn Oh Boy label liet verschijnen. In de jaren tot 2011 verschenen nog 5 CD’s en toen werd het stil. Misschien heeft dat iets te maken met de geboorte van zijn dochter. Saillant detail: R. B. vertelde mij ooit dat zijn dochter is verwekt in ons huis, waar hij bij zijn laatste toer door ons land enkele dagen logeerde.

En nu komt er een werkelijk sensationeel mooie nieuwe CD van Morris uit, geproduceerd door R.B. en Bo Ramsey. Met ‘Once in a blue moon’ heeft R. B. een waanzinnig fraai liedje geschreven, het verscheen op zijn debuut en wordt nu wederom gebracht, een heerlijk subtiele ballade, misschien wel het mooiste liedje dat ik dit jaar tot dusver heb gehoord. Maar er staan eigenlijk alleen maar juwelen op de CD. De begeleiding is accuraat, passend en ingetogen, een van de hoogtepunten is ‘Montana Moon’, waarin Morris in feite een rap doet met ritmische begeleiding en enkele rake gitaarlicks. Er is ruimte voor folk, voor country (het huppelende ‘That’s the Way I Do’ was een subliem liedje geweest voor Johnny Cash, ‘Old Copper Penny (like me)’ is een prachtige ballade die doet denken aan ‘Old Five And Dimers like me’ (zie de titels) van Billy Joe Shaver, met hoofdrollen voor mandoline en fiddle. Maar R.B. kan ook rocken, zoals in ‘Six Black Horses and a 72 oz. Steak’, overigens is hij ook hierin subtiel bezig. En dan is er een Mexicaans getint liedje met ruimte voor een trompet, ‘Under The Cigar Trees’.

R.B. meet zich moeiteloos met de grootsten onder de singer-songwriters, Dylan, Guy Clark, Johnny Cash, Billy Joe Shaver etc. Wat een prachtige, ingetogen, melodieuze, bijzondere CD met veertien sterk persoonlijke juwelen van een man die velen van jullie maar eens goed moeten gaan beluisteren. Een kanshebber voor de nummer 1 op mijn jaarlijst van 2020. (Independent)

Scroll To Top