Bonnie Whitmore, Last Will & Testament

Americana! Bonnie Whitmore is in Amerika een ster binnen het genre, speelt al twee decennia met de grote namen, maar is in Nederland  nauwelijks bekend. De zingende bassisite toerde met Hayes Carll, John Moreland, Jimmie Dale Gilmore en Butch Hancock. Haar zus Eleanor speelt in The Mastersons. Deze groep begeleidde Steve Earle tijdens diverse tournees. Vader Whitmore had een vliegbrevet en vloog zijn dochters kris klas over Amerika naar diverse optredens. In het gezin Whitmore werd de muziek er met de paplepel ingegoten.

Solo debuteert Whitmore met Embers To Ashes in 2011. There I Go Again volgt in 2013. Fuck With Sad Girls is de provocerende titel voor de langspeler uit 2016. Driemaal scoort ze in eigen kringen, maar de releases blijven wat onderbelicht buiten Amerika. Last Will & Testament zou daar verandering in kunnen brengen.

Het titelnummer opent. Een koor zingt vanaf de kansel. Na een tiental seconden valt de groep in en zet de ruimte in vuur en vlam. Het geluid van een punkrocktrack verrast. Americana is ver weg, geen snik in de stem, er is een furieus spelende groep en de stem van Whitmore snijdt overal door heen. Na elk couplet trekt de ritmesectie het nummer in een volgende versnelling. ‘Last Will & Testament’ is geen voorbode voor een laatste wens of een testament, maar een schitterende opener en smaakt naar veel meer.

Jammer genoeg levert het volgende liedje ‘None Of My Business’ geen vervolg op. Zoetsappig is de juiste omschrijving. Whitmore doet vocaal haar best, maar verliest de aandacht. In ‘Asked For It’ is opnieuw de vooruitgang te horen. De eigenwijze sound, het priemende vingertje van Whitmore is aanwezig en ze pompt het geluid van haar bas weer naar de juiste hoogte. Daarbij neemt ze stelling in een van de belangrijke discussies van dit moment. In de persmemo wordt het aldus omschreven. Whitmore neemt stelling in de discussie rond #metoo. So go on and blame the victim. Why should violence have consequenses? And each time you silence them, recreates the same event. She’s the kind of girl you said asked for it.

Last Will & Testament is geen laatste proeve van bekwaamheid van Bonnie Whitmore. Deze vierde langspeler van de Amerikaanse klinkt als een belangrijke tussenstap. Het zou fantastisch zijn als ze haar carrière een vervolg geeft met meer provocerende punkrocktracks. ‘Asked For It’ mag als singel worden uitgebracht en zal een anthem kunnen worden voor alle mensen die onderdrukt worden.

Whitmore verzorgt al een aantal jaren het voorprogramma van James McMurtry. Deze in Amerika beroemde singer-songwriter geeft Whitmore het volgende compliment: Bonnie kicks ass consistently. Het zou mooi zijn als op een volgend album dit tien of elf en liefst twaalf nummers lang gebeurt. Voorlopig is er Last Will & Testament, een mooie tussenstap. (Sesac Starlet & Dog)