Scott McClatchy, Six Of One

Een klein decennium was Scott McClatchy gebonden aan huis. De ziekte kanker sloopte zijn lichaam, maar de Amerikaan ging de strijd aan en behaalde afgelopen jaar een voorlopige overwinning. Al die jaren bleef de muziek belangrijk. Voor Six Of One koos de singer-songwriter voor zes covers, een samenwerking en vijf eigen nummers. Ruim zesenveertig minuten is het herstel, is de blijdschap te horen. Bij het afspelen van deze vijfde langspeler van McClatchy spat het plezier en de opluchting de luidsprekers uit.

Opener ‘Rock And Roll Romeo’ verhaalt over Romeo en het meisje Juliette dat vanuit een jukebox zich laat horen. McClatchy speelt met bevriende muzikanten in dit eerste nummer goed te verteren Amerikaanse rock. ‘Midnight In Memphis’ is een liedje van Tony Johnson. Uptempo, een tinkelende trompet en een ritmesectie die uren door zou kunnen spelen. Met ‘Wedding Day Dance’ gaat een bard terug in de tijd. Vanaf zijn tienerjaren is hij met zijn gitaar onderweg, maar op de trouwdag van zijn zoon wil hij thuis zijn. Vader zingt met tranen in zijn ogen en een snik in zijn stem over de liefde voor zijn zoon. Amerikaanse rock met heel veel herkenbaar gevoel.

‘Heat Treatment’ is een ronkende song van Graham Parker. Verhitte blazers geven vanaf het eerste couplet de temperatuur aan. De cover is zo goed dat de luisteraar vanuit de eigen collectie de plaat van Parker erbij pakt. De versies ontlopen elkaar niets. ‘Break Even’ is een akoestische tranentrekker en ‘Suite: Laura Blue Eyes’ is gebaseerd op het nummer ‘Suite: Judy Blue Eyes’ van Stephen Stills. En opnieuw is er een cover die weinig of niets onderdoet voor het origineel. De meerwaarde in de versie van McClatchy komt voor een groot deel op het conto van Albert Kleinschmidt. Met jengelend, swingend orgelwerk krijgt de song een geweldige lift. ‘Grand Central Station’ van Steve Forbert is een goed gekozen, breekbare afsluiter.

Six Of One is een zeer verdienstelijke plaat vol Amerikaanse rock. Naast de eigen liedjes heeft McClatchy een goede hand van covers kiezen. Dat geeft de release een tijdloos karakter. Deze collectie van twaalf nummers gaat voor de liefhebber nog jaren mee.

(Independent)