Buffalo Gals band, Where The Heart Wants To Go

Melissa Carper & Rebecca Patek brachten in 2008 onder hun eigen namen een heerlijke CD uit onder de titel ‘Brand New Old-Time Songs’, ik schreef er lovend over in ons cafe: ‘Hedendaags authentieke sound van twee topmensen in het Bluegrass en Old-Time veld’. Verrassend en aangenaam.’ Melissa (banjo, bas, gitaar, zang, was o.m. te zien en te horen in A Prairie Home Companion en Mountain Stage) en  Rebecca Patek (fiddle, dobro, zang, kreeg in 2016 een award (‘Best Bluegrass CD’) voor haar solo-CD ‘Come Up And Meet Me’. Melissa en Rebecca hebben inmiddels gekozen voor een bandnaam, Buffalo Gals Band. ‘Buffalo Gals’ is een traditional, geschreven in 1844, en later in de jaren 70 de naam voor een akoestische vrouwengroep, in de UK is er ook een band met die naam. Terug naar de gals uit Austin, Texas.

Negen van de elf songs op de CD zijn zelf geschreven, soms samen met anderen, we noemen Brennen Leigh (over haar nieuwe solo-cd binnenkort meer), Noel McKay en Sioux Farar. De overige songs zijn van Noel McKay en van Jolie Holland (‘Route 30’). De liefhebbers begrijpen nu wat ze kunnen verwachten, heerlijke akoestische rootsmuziek, een mengsel van old-time, bluegrass, swing en old-country met verwijzingen naar bekende traditionals (melodielijnen van bekende songs worden soms gebruikt), messcherp en fraai gezongen duetvocals, met een hoofdrol voor de licht slissende en hese stem van Carper. De leadzang wordt netjes verdeeld, er is hulp op gitaar en in een song op harmony vocal van Nate Baker. De songs handelen over hun favoriete America, dat is met name het platteland, getuige titels als ‘Arkansas Hills’, ‘Abilene’, ‘Little Sugar Creek’ en ‘Back in Arkansas’.

De EAC reporters hebben de CD inmiddels in de armen gesloten, hij staat hoog in de lijst van oktober! Ze hebben dus een goede smaak. (Independent)