Scott Cook, Tangle of Souls

As a kid all, I could think about
Was getting out and running around
Heard my teachers and my bosses making offers to tie me down
But the poets and the misfits, the lost and profound
Were talking like the world’s a big ol’ tangle of souls

Opnieuw een verrassend mooi album van de Canadees/Amerikaan Scott Cook. Zijn inmiddels zevende album Tangle of Souls is net als zijn vorige release in 2017, Further Down The Line, inclusief een gebonden boek. Mijn collega Huub Thomassen schreef een mooie en lezenswaardige recensie over Further Down The Line. Scott Cook heeft zo op het eerste gezicht een leven zoals wij dat allemaal wel zouden wensen. In 2007, net een jaar terug uit Taiwan, heeft hij zijn huis verkocht, een bestelwagen/camper gekocht en is de wijde wereld ingetrokken, zijn geld verdienend met optredens in kroegen, clubs en ook bij mensen thuis. Eerst was het Canada en de USA, later vertrok hij naar Europa en Azië. In Taiwan was hij zogezegd al eerder geweest en verbleef daar zelfs langere tijd, n.l. zes jaar. In interviews legde hij uit dat zo’n leven ideaal klinkt en vooral lijkt, maar dat je er wel tegenop gewassen moet zijn. Het is niet altijd even makkelijk en je hebt regelmatig te maken met kroegbazen die hun afspraken niet nakomen, de eenzaamheid en de lange autoritten. Zeker in het begin had hij daar last van omdat hij niet te kieskeurig kon zijn want er moest geld, en dus brood, op de plank komen. Nu zijn naam meer gevestigd is, een aantal goed besproken albums heeft uitgebracht en vaker op festivals speelt kan hij zijn keuzes beter maken en zelfs een vrije dag inplannen. Dit album, Tangle of Souls, is geschreven tijdens zijn reis in Australië. Het bijbehorende hardcover boek dat hij samen maakte met de Australische kunstenares Cecilia Sharpley, zou je kunnen zien als een zeer uitgebreide linernotes. Hij beschrijft zijn reis, gedachtes en ervaringen op zo’n aardige, open en filosofische wijze dat je bijna het idee hebt erbij te zijn. Het is duidelijk dat hij van mensen houdt en sociaal zeer bewogen is. Hij schrijft over zijn eigen lievelingsboeken zoals de gedichten van Leonard Cohen tot de maatschappij kritische Naomi Klein. Ook verteld hij in het boek over het ontstaan van de songs en de teksten en waar ze over gaan. Daarbij zijn de songteksten afgedrukt met de bijbehorende akkoorden.

De twaalf songs zijn van zijn hand, behalve Why Am I Leaving My Home Again ? geschreven door Scotty Dunbar en Passin’ Through van Dick Blakeslee. Met Scott Cook op zang wordt hij op dit album bijgestaan door Bramwell Park op gitaar, mandoline, en achtergrondzang, Liz Frencham op contrabas en achtergrondzang, Kat Mear op viool en achtergrondzang en Pete Fidler op dobro.

Zijn liefde voor folk, zijn mooie diepe stem, de aantrekkelijke melodieën, in alles hoor je de schatplichtigheid aan Woodie Guthrie en Pete Seeger. Toch weeft Scott Cook andere muziekstijlen door zijn folksongs heen. Je hoort country, bluegrass, soms een beetje reggae wat het luchtig en boeiend houdt. Niet alleen voor liefhebbers van de pure folk, ook iedereen die graag mooie muziek hoort is dit bijzondere album een geschenk. (Independent Release)