Meteen naar de inhoud

The Teskey Brothers, Live At The Forum

Met onder meer het schrappen van talloze festivals, tours en live-optredens vanwege de coronacrisis zijn er dit jaar niet of nauwelijks lichtpuntjes te noemen voor de muziekscene. Vooruit, toch één miniem lichtpuntje: het is volop genieten van prachtige (noodgedwongen) livestreams en releases die de afgelopen tijd zijn uitgekomen. Met als één van de hoogtepunten Live At The Forum van The Teskey Brothers.

De Australische Teskey Brothers bestaan uit broers Josh Teskey (zang, gitaar), Sam Teskey (gitaar),     Brendon Love (bas), Liam Gough (drums), Olaf Scott (Hammond), Nathaniel Sametz (trombone) en     Charlie Woods (trompet). De band brak door met hun debuut Half Mile Harvest (2017), maar is al sinds 2008 bezig. Het debuut werd erg enthousiast en goed ontvangen en met opvolger Run Home Slow uit 2019 werd het succes nóg groter. Eigenlijk stond er dit jaar weer een grote tour op stapel, maar COVID-19 zette daar een streep doorheen.  Enter Live At The Forum dat oorspronkelijk op Record Store Day op 18 april 2020 zou verschijnen, maar – het wordt eentonig – wegens coronamaatregelen verschoven werd naar een release in mei 2020.

Live at the Forum is de eerste liveplaat van Teskey Brothers en opgenomen in hun thuisstad Melbourne tijdens een aantal uitverkochte optredens in het Forum theater in november 2019. Het album is verschenen op dubbellp en cd en bevat dertien eigen nummers en één cover van John Lennon (‘Jealous Guy’), met een speelduur van krap 80 minuten. De gelukkigen die de band ooit live hebben gezien weten wat je kunt verwachten bij een optreden van de Australische band: blues, zwetende soul, een scheut gospel en dat alles gedragen door de geweldige soulstrot van Josh Teskey. De vergelijkingen met Otis Redding zijn al talloze keren gemaakt, maar is er ook zeker een invloed van Wilson Pickett te vinden en wat betreft de sound van de band met Sam & Dave.

Hold Me (Live At The Forum): 

Op Live at the Forum slingert het repertoire hen en weer tussen slow nummers als ‘Let Me Let You Down’, ‘Carry You’, ‘Crying Shame’ en ‘Rain’ en meer uptempo songs als ‘So Caught Up’ en ‘Louisa’, hoewel op deze release de langzamere nummers veruit in de meerderheid zijn. Luister bijvoorbeeld naar het emotioneel heftig brandende ‘Crying Shame’, het eveneens kippenvel gevende ‘Rain’ of de bijna a capella gezongen afsluiter van de plaat ‘Hold Me’: stuk voor stuk pareltjes die de luisteraar bij de strot pakken, zelfs zonder dat je er live bij bent.  Niet dat alles werkt: bij tijd en wijle zijn de blazers te druk en hyperactief aanwezig waardoor ze iets van de schoonheid van de songs weghalen, zoals in ‘Say You’ll Do’ of in het bijna psychedelische en ruim 10 minuten durende ‘Honeymoon’. Het zijn vooral de rustigere nummers waarop de band het meeste indruk maakt op deze release. Tel daarbij het duidelijk hoorbare applaus en de interactie met het publiek en het lijkt alsof je er zelf bij bent.

The Teskey Brothers staan 17 april 2021 in AFAS Live in Amsterdam. Tot die tijd moeten we het doen Live at the Forum voor een live-ervaring van de band.  Dat wordt heel vaak de liveplaat op repeat de komende tijd.

Scroll To Top