Our Man In The Field, The Company Of Strangers

Alexander Ellis is een muzikant met een missie. Voor de opnames van debuut The Company Of Strangers werd eerder dit jaar voldoende studiotijd gereserveerd om te experimenteren.

From the very beginning I wanted to record this album live. I’ve always felt that playing and singing at the same time sounds better. It creates some kind of magic that tracking separately doesn’t always have.

De Engelsman Ellis is in de studio niet over een nacht ijs gegaan. Met producer Jim Wallis is elke song in delen opgenomen, maar ook live in een ruimte gespeeld. En telkens blijkt de versie waarbij de muzikanten elkaar  kunnen zien en horen de betere opname op te leveren. De missie van Alexander Ellis slaagt. The Company Of Strangers is een studiolangspeler die bewijst dat levend spelen meer oplevert dan het individueel vullen van computerbestanden.

Het eerste nummer ‘Thin (I Used To Be Bullet Proof)’ opent met pedal steel en zet de toon voor het album. Brushes op de drumvellen en een langzaam lopende basgitaar leggen het fundament voor de rustige folkmuziek. In ‘I’ll Be Gone’ is er de staande bas en opnieuw het relaxte drumwerk.

De muziek van deze Engelse bard wordt meestentijds vergeleken met Tom Petty, met Neil Young en zelfs The Allman Brothers. Het zijn wat gemakkelijke etiketten die worden geplakt. Als er een label terecht zou zijn is het Jeff Tweedy. Ellis heeft dezelfde lichtvoetigheid als de voorman van Wilco in zijn solosongs, eenzelfde melancholie in zijn muziek en in de teksten. ‘Easy Going Smile’ en ‘Don’t Speak’ zijn veelzeggende titels. Er wordt voluit gemusiceerd en met een zekere zachtheid omgegaan in de contacten die mensen met elkaar hebben.

Afsluiter ‘I Like You So I’ll Kill You Last’ heeft eenzelfde knipoog in de tekst. Ellis verhaalt in zijn liedjes over de contacten die mensen hebben, over ontmoetingen die waardevol zijn. Dat gebeurt met woorden, die bol staan van de ironie en dat maakt het beluisteren van The Company Of Strangers bij elke draaibeurt tot een genot.

So here it is, a band in a room playing songs together. I hope people enjoy this record as much as we enjoyed making it, besluit Ellis het persoonlijke schrijven dat is meegestuurd met de promoschijf. The Company Of Strangers is een release met vele lagen die in een keer in de studio zijn ingespeeld. Het is aan de luisteraar om op zoek te gaan naar de vele nuances en details die dit debuut verfraaien. (Rocksnob)