The Texicana Mamas, Texicana Mamas

Goed nieuws voor de liefhebbers van Tex-Mex, de muziek die als cultureel mengsel van Mexicaanse muziek en Americana werd geboren in voornamelijk de Amerikaanse kant van de lange grens tussen de USA en Mexico, waarbij de Rio Grande een belangrijke rol speelt en waar nu Trump probeert de volkeren uit elkaar te houden met zijn muur. De mamas van deze heerlijke zonnige CD zijn Tish Hinojosa (bekend van haar vele CD’s met veel Spaanstalige songs en mooie teksten – denk aan haar debuut Homeland (1989), vorig jaar als ‘My Homeland’ gereviseerd), Patricia Vonne (de meest rockende dame van de drie met zeven CD’s achter haar naam en een aantal rollen in de films van haar broer Robert Rodriguez, o.m. ‘Sin City’ en ‘Desperado’) en de mij tot dusver onbekende Stephanie Urbina Jones (volgens haar oma brengt zij country music met chili peppers, ze was verantwoordelijk voor de eerste inbreng van mariachis in de Grand Old Opry). De mamas groeiden alle drie op in San Antonio, er is wel sprake van een groot verschil in leeftijd tussen Tish enerzijds en de beide andere mamas anderzijds, Tish en Stephanie zaten op dezelfde middelbare school, maar hebben elkaar daar dus niet leren kennen. De muziek op hun debuutCD is meer dan geslaagd, voornamelijk Spaanstalig en een heerlijk mengsel van mariachi, conjunto, norteno, ranchera, folk, Tex-Mex en een vleugje rock. Het plezier spat er vanaf, te beginnen met de vrolijke Tex-Mex opener ‘Cocina de Amor’ (Keuken van liefde) en er is ernst in de liedjes met als thema de grensproblematiek, ‘Esperanza’ (Hoop), ‘Sueno Americana’ (Amerikaanse droom) en ‘Amor Sin Fronteras’ (liefde zonder grenzen). Pak de heerlijke conjunto-deun ‘Amigos de Corazon’ (Hartsvriendinnen) met accordeon en bajo sexto even mee en natuurlijk de gevoelige ballad ‘Lo Siento Mi Vida’ (het spijt me, mijn liefje), dat we kennen van Linda Ronstadt.

Een geweldige aanwinst in het heerlijk vrolijke en warme Tex-Mex genre. Echt een CD die ertoe doet en vele liefhebbers meerdere heerlijke luisterbeurten zal opleveren Er staan een paar nummers op YouTube, om in de sfeer te komen!. (Independent)