New Moon Jelly Roll Freedom Rockers, Volume 1

New Moon Jelly Roll Freedom Rockers waren jaren lang het best bewaarde geheim in muzikaal Mississippi, USA. Jimbo Mathus van de groep Squirrel Nut Zippers nodigde in 2007, jawel dertien jaren geleden, Luther en Cody Dickinson van North Mississippi All Stars uit naar de Zebra Ranch Recording Studio. Deze opnameplek werd gerund door pa, producer en pianist Jim Dickinson. Of de mannen een potje blues wilden spelen. Dickinson drukte wat knoppen in en de opname liep. Terug in de tijd!

Tien tracks op deze klassiek klinkende blues verzamelaar. Een prachtig resultaat van wat nachten samenspelen. De meeste nummers werden in een keer opgenomen en door de aanwezige muzikanten op de plank gelegd. Vanaf de eerste seconden van Volume 1 is er herkenning, zo klinkt stokoude blues, zo zijn de herinneringen aan bijna antieke muziek en zo geuren riekende moerassen. En dan zijn er de uitgebreide liner notes. Luther Dickinson en Ernest Suarez verhalen over avonturen in de tourbus. Vanaf de achterbank worden er namen uit de mouwen geschud en zijn er fijne anekdotes.

Elk van de tien tracks verdient aandacht en kan – dus – eindelijk worden beluisterd. Opener ‘Blues, Why You Worry Me?’ is een titel met een knipoog. Duidelijk is dat het niet de muziek is die de zorgen oproept, het zijn de af en toe wat expliciete teksten.

Zeldzaam prettig is de muziek. Geen moment klinkt de blues bekend of vernieuwend, maar elke tel klinkt origineel en authentiek. Naast nummers geschreven door Charlie Musselwhite, Memphis Jug Band en Jimi Hendrix (‘Stone Free’) zijn er wat klassiekers. Alsof de radio in de studio heeft aangestaan, de muzikanten een nummer hoorden op het favoriete radiostation WHBQ en besloten het ook te spelen. Dat gebeurde in een take en door ging de groep naar een volgende song.

Vlak voor zijn dood in 2009 rondde Dickinson de productie af. De opnames verstoften onder de naam New Moon Jelly Roll Freedom Rockers op een plank in de studio en werden pas in 2019 aan de vergetelheid ontrukt. Deze tien liedjes zijn slechts het eerste deel. De titel Volume 1 wijst naar het volgende, een tweede deel. Volume 1 heeft zoveel kwaliteit en is een verzamelaar die nu al doet verlangen naar deel II. Er is veel moois gebeurd in de Zebra Ranch Studio. Prima dat deze opnames eindelijk beluisterd kunnen worden. In de lente van 2021 verschijnt deel II. Wachten met deze tien tijdloze nummers is meer dan prettig. (Stony Plain)