Debra Devi, A Zillion Stars Overhead

Eerlijk gezegd kwam ik er pas achter dat Debra Devi, de schrijfster van het uitstekende boek The Language Of The Blues: From Alcorub to Zuzu ook kort geleden een nieuwe EP heeft uitgebracht nadat ik haar boek gelezen en gerecenseerd had. Gelukkig maar! Hiervoor bracht ze nog de EP Wild Little Girl en het album Get Free uit.

Debra Devi, uit Jersey City, USA, begon op jonge leeftijd gitaar te spelen in punk bands. Het was, met name in punk bands, niet de gewoonte om te jammen, maar naarmate zij meer ervaring kreeg als gitariste ging ze ook meer ontdekken en vond ze het leuk om buiten de gebaande (punk)paden te treden. Zij ontwikkelde een eigen geluid dat veel weg had van de zestig-en zeventiger jaren sound en leerde jammen. Nu is met name in de blues scene jammen een must als je meer wil leren, bekendheid wilt, muziek-contacten wil leggen en er van houdt om uitgedaagd te worden. Zo te horen op haar EP heeft ze daarmee aardig veel ervaring opgedaan. Alle nummers zijn van haar hand, behalve The Needle And The Damage Done die geschreven is door Neil Young.

Het openingsnummer, het heerlijke psychedelische  When It Comes Down (Jam), zie onder, is een live studio registratie en het spat werkelijk je luidsprekers uit. Naar de goede gewoonte in de zestiger jaren om musici alle ruimte te laten, duurt dit nummer ruim negen minuten (live on stage zal dat wel worden overschreden denk/hoop ik zo).

Zelf neemt zij de zang en leadgitaar voor haar rekening en dat doet ze met verve. Zij wordt bijgestaan door Jorgen Carlsson (Gov’t Mule) op bas, Rob Clores (Jesse Malin, Black Crows) op keyboards en John Hummel op drums en percussie. De productie deed zij zelf terwijl de opname in handen was van John Agnello. Het tweede nummer is een erg mooie cover van Neil Young The Needle And The Damage Done met weer alle ruimte voor improvisatie. De derde song Stay heeft duidelijke pop invloeden, de close harmony is, zoals op de hele EP, erg mooi en draagt bij tot de sixties sfeer. Het volgende nummer When It Comes Down is de gewone, maar zeker zo goede versie van de jam uitvoering en als afsluiting horen we  Canna Indica, een hallucinerend nummer met veel vrijheid voor gitaar en bas en bloedmooi einde. Een mooie EP die smaakt naar meer! (True Nature Records)