Kris Delmhorst, Long Day In The Milky Way

Kris Delmhorst groeide op in Brooklyn, New York en werd een vaste waarde in de folk-scene van Boston, Massachusetts, waar ze sinds 1998 9 CD’s uitbracht, waarvan de subtiele verzameling songs op ‘Long Day In the Milky Way’ de laatste is. Daarnaast bracht ze als Redbird een CD uit met haar echtgenoot Jeffrey Foucault en Peter Mulvey. Jeffrey is overigens niet betrokken bij de nieuwe CD, waar Kris met haar licht-hese stem en maar liefst drie meezingende vrouwelijke collega’s een subtiel, bij wijlen dromerig werkstuk aflevert, maar wel met de nodige wat steviger momenten. De teksten zijn vaak diepgaand en laten je soms nadenken omtrent de bedoeling of betekenis. Een voorbeeld uit ‘Who’s Gonna Find A Way’: ‘Long day in the milky way, hammering my heart against a heavy door. All doubt round about, any use to wonder what the pounding’s for. Don’t worry’ cause ooh, wind’s gonna find a way. I don’t need no radio, gonna listen to the branches sigh, I know all there is to know about the history of decline……’. Zulk soort teksten, een ding is nu duidelijk, hier komt de titel van de CD vandaan. In de begeleiding zijn twee multi-instrumentalisten actief. In de eerste plaats Kris zelf (gitaren, Wurlitzer, piano, cello, kalimba) en Dietrich Strauss (piano, Rhodes, akoestische gitaar, trompet, trombone, vibrafoon, pocket piano). Meer hulp is er op drums, percussie, bas, viool, harp, Wurlitzer en Hammond B-3. Jullie zullen begrijpen, het duurt even tot de essentie van haar muziek tot je doordringt, maar dan geef je je gewonnen, de muzikaliteit straalt eraf.

Een bijzondere singer-songwriter, deze Kris Delmhorst. Ze maakt mooie, indringende muziek, heeft prachtige arrangementen in petto en is moeilijk in te delen. Noem haar muziek eigentijdse folk-pop.