Eight Rounds Rapid, Love Your Work

Een half uur zinderende muziek op deze release van Eight Rounds Rapid. Bij eerdere langspelers krijgt de Engelse groep referenties als Wire, Gang Of Four, Dr. Feelgood en Public Image Limited naar de hoofden geslingerd. Bandjes uit de vorige eeuw – en in een aantal gevallen nog steeds actief! – die voor huidige muzikanten een belangrijke invloed zijn. Love Your Work is het derde album van het viertal uit Southend, Essex, England.

Zanger David Alexader (a.k.a. David Burke) en drummer Lee Watkins besluiten in 2010 samen muziek te maken. Gitarist Simon Johnson sluit aan en in 2012 is het kwartet compleet met bassist Jules Cooper. ‘Stalker’ is de eerste release. De track wordt op video uitgebracht. ‘Channel Swimmer’ volgt dezelfde weg en debuut singel ‘Writeabout/Steve’ verschijnt in 2013. Al de tracks zijn te vinden op debuutalbum Lossleader (2014). Eight Rounds Rapid krijgt tijd op de nationale radiostations en toert het land.

Aanvankelijk wordt de sound van de groep afgedaan als pub-rock, maar daar wordt Eight Rounds Rapid tekort meegedaan. De groep is geen mengsel van Wire, Alternative TV en The Fall. In de loop van de carrière werkt de groep aan een eigen geluid. Het kwartet maakt inderdaad muziek waar invloeden in door klinken. De songs zijn echter per direct herkenbaar en laten de luisteraar niet snel los. Daarbij maakt de groep memorabele clips. In ‘I Like It’ speelt het kwartet op een volledig uit de hand lopende bruiloft. Laat chaos en stormachtige muziek in een hectische clip samenkomen en bijna als vanzelf komt de muziek vanaf het podium van Eight Rounds Rapid.

Het tweede album Object D’Art scoort meer dan voldoende sterren bij de magazines en krijgt etiketten als rebels, brutaal, uptempo en nostalgiek. Gitarist Simon Johnson, zoon van gitarist Wilko Johnson die faam vergaarde in Dr. Feelgood, wordt de muzikale hemel ingeprezen. De naam van de groep is Engeland gevestigd, de rest van Europa blijft wat achter.

Langspeler Love Your Work past naadloos in de rij releases. In opener ‘You Wait’ loopt de ritmesectie moddervet en dynamisch, sneert David Alexander de teksten de microfoon in en zorgt Simon Johnson voor de benodigde kartelrandjes. Bij ‘Passive Agressive’ gaat het tempo verder omhoog en pakt de groep de luisteraar bij de strot. Na 2.29 minuten is er direct het als singel verschenen ‘Love Don’t’. Bij het derde nummer zijn de eerste zes minuten van het album vergeten (!) en is er slechts de agressie en energie van het derde liedje. ‘Tricks’ en ‘Eating’ zijn singels die het energieniveau nog wat verder oppompen. De luisteraar transpireert en is de tel kwijt. Derde liedje? Vierde track? Waar is een droge handdoek? ‘Retro Band’? Oh, wat een lekkere song! Nee, geen bier gooien in de eigen huiskamer!

Na twaalf nummers in 30.31 minuten zijn er twaalf nummers voorbij en vergeten. Opnieuw luisteren, nogmaals die tracks langs laten komen. Meebewegen op de stampende en dampende muziek van deze ontzettend leuke groep uit Engeland, is het enig tellende motto. Love Your Work barst van de knipogen en kent talloze referenties, maar is vooral verdomd lekkere, originele en energieke punkrock. (Tapete Records)