Bill Kirchen, The Proper Years

Good news voor de fans van de cultgroep ‘Commander Cody and the lost planet airmen’, een country-rock/rockabilly  groep die actief was eind jaren 60/begin jaren 70. De kenners herinneren zich prijsnummers als de rockers ‘Hot rod Lincoln’ en ‘Semi-Truck’, de ballads ‘Mama hated Diesels’ en ‘Down to seeds and stems again’.  Twee van deze vier nummers werden mede geschreven door Kirchen, een van de oprichters van de band in 1967 en de meestergitarist op zijn Telecaster. Welnu, na een lang leven in de muziek met woonplaatsen ‘all over the USA’ streek Bill in 2011 neer in Austin (waar anders), waar hij zijn eigen mix van rockabilly, rock, country, blues, boogie-woogie, soul en western swing met een beetje truck-driving music trouw blijft. Zelf spreekt hij van ‘dieselbilly’ en er is geen beter woord om Bill’s muziek te beschrijven. Inmiddels is Bill onder contract bij het Engelse Proper Records, waar hij sinds 2013 een drietal heerlijke CD’s uitbracht, en op deze nieuwe dubbelCD staan alle 38 songs van die CD’s,  met dus een uitermate gunstige prijs/kwaliteit.

De CD’s bevatten de uitkomsten van de samenwerkingen met Nick Lowe (o.m. in de slijper ‘Shelly’s Winter Love’ (een song van Merle Haggard), Elvis Costello, Paul Carrack en Dan Hicks. Een mooie herinnering aan het grootse oeuvre van Commander Cody and the Lost Planet Airmen is ingebed, behalve de vier bovengenoemde komen ook ‘Rockabilly Funeral’ en ‘Truck Stop at the end of the World’ aan bod. Need I Say More??? (Proper Records)