Back To Paradise, A Tulsa Tribute To Okie Music

Opener ‘I’ll Make Love To You Anytime’ is een liedje van JJ Cale. En liedje is bij een eerste beluistering het juiste woord. De song klinkt eenvoudig, bedrieglijk eenvoudig, zo maar op een toevallig moment uit de mouwen geschud. Na diverse keren de versie van Paul Benjaman te hebben beluisterd, is er de bewondering voor het vakmanschap van de in 2013 overleden componist Cale. Het is het eerste nummer op een volle verzamelaar. De muziek van Okie, een streek in Amerika én de titel van de derde langspeler van JJ Cale, moest worden vastgelegd. Muzikanten, fans van de lome, landerige, rustieke country en rockmuziek wilden een saluut brengen aan helden uit heden en verleden.

In februari 2020 reist een groep muzikanten uit Tulsa naar Grand Lake, Tia Juana, Oklahoma, USA. De musici willen in Paradise Studio de muziek van Okie opnemen. Paradise Studio was dé opnameplek van Leon Russell en al jarenlang niet gebruikt. Bob Seger, Bob Dylan, JJ Cale en Eric Clapton hebben er ooit opgenomen. Producer en muziekliefhebber Rick Huskey heeft de afgelopen jaren de plek opnieuw opgebouwd, ingericht en vernieuwd. In vier dagen neemt het gezelschap uit Tulsa zeventien nummers op.

Tweede track is ‘Crossing Over’, een compositie van Steve Ripley gezongen door John Fullbright. De singer-songwriter neemt zijn gehoor mee naar de kerk. De gospel wint gaandeweg aan kracht, muzikanten op gitaar en orgel vullen de banken van het godshuis, Fullbright vervolgt zijn weg en weet exact waar te gaan. De parochie staat na ruim vier minuten in vuur en vlam.

Het is even een overgang. Van de kerk naar de straat. ‘Tramp’ is een nummer van Lowell Fulson en al vele malen gecoverd. Zangeres Branjae geeft de track een juist portie geilheid, groove en beweging mee. ‘Rock ‘n’ Roll Gypsies’, origineel van Gypsy Trips, krijgt daarna een uitgesponnen uitvoering van Jesse Aycock. Laid back rock ‘n’ roll, JJ Cale, de kerk, countrygitaren, teksten over de man en de vrouw in de straat, dé ingrediënten van Okie muziek bij elkaar, verpakt in een swingende song.

‘I Yike It’ van The Gap Band is een sensuele discoslijper. Het nummer van trompettist Tom Lokey spat van spanning en driften uit elkaar. Alles komt tot ontploffing op de dansvloer. Natuurlijk een compositie van Leon Russell op de verzamelaar. ‘If The Shoe Fits’ is een nummer van de langspeler Carney uit 1972. John Fullbright neemt op vlekkeloze wijze de honneurs waar in dit terechte eerbetoon.

Ruim zeventig muziek op deze ode aan Okie muziek. Er zijn nog tientallen namen te noemen, die hebben meegewerkt aan deze geweldige verzamelaar. Back To Paradise vraagt de luisteraar de computer aan te zetten en de verhalen achter de namen te checken. Daarna mag er een stoel worden neergezet voor de eigen muziekverzameling. Bij het lezen van de namen wordt er steeds een lp of cd uit de collectie geplukt en beluisterd. Heerlijk vertier. (Horton Records)