All Them Witches, Nothing As The Ideal

All Them Witches is sinds oktober 2018 een trio. Daarvoor bestond de groep uit vier muzikanten. Het drietal uit Nashville, Tennessee maakt wel vaker de indruk beslissingen te nemen zonder al te veel voor- en tegenargumenten. All Them Witches communiceert de redenen in ieder geval niet met de pers en de fans. De geschiedenis gaat zoals de geschiedenis gaat. En daarna is er altijd nieuwe muziek die verrast.

Debuut Our Mother Electricity verschijnt in 2012. Daarna is er de ep Extra Pleasant. Twee microfoons en een 4 track cassettedeck worden gebruikt en zijn niet de apparatuur die op vooruitgang duiden. Het is de vooral de eigen eigenwijze weg die de groep in de muziek business bewandelt. Tweede langspeler Lightning At The Door wordt independent uitgebracht op de eigen bandcamp site en is succesvol. All Them Witches verzilvert het succes niet en reserveert geen grote studio. Er wordt gekozen voor een album met live opnames. Dyer Surfer Meets His Maker wordt in zes dagen opgenomen in een cabine. Het vierde studioalbum Sleeping Through The War is er in februari 2017.

Daarna is het stil rond de groep. Toetsenist Jonathan Draper verlaat in 2018 de groep en verder zijn er nauwelijks of geen activiteiten.

Nothing As The Ideal is het teken van leven in 2020. All Them Witches bezette studio 2 van Abbey Road Studios. Eerder namen The Beatles en Pink Floyd klassieke albums op in deze ruimte. Eindelijk neemt de groep de stap naar een grote en dure studio. Opnieuw is er het geniale mengsel alternatieve rock, psychedelische woestijn folk en hier en daar een zware rock ‘n’ roll lick. Fantastische muziek voor luisteraars die in de huiskamer willen verzuipen in soundscapes, de koptelefoon gebruiken om van alle details van elke track in een fantastische luisterbeurt te kunnen genieten.

Opener ‘Saturnine & Iron Jaw’ is een soundscape van twee minuten en een track van iets meer dan vier minuten rock ‘n’ roll. Afsluiter ‘Rats In Ruin’ is niets meer en niets minder, is meer van hetzelfde en toch spannende muziek. Acht tracks, acht keer alternatieve rock, experimentele blues op soms al betreden paden maar daarna vooral muziek met voldoende eigen smoel om uit te blinken. Nothing As The Ideal is daarbij een release die om draaibeurten vraagt, is een release die niet onmiddellijk vertrouwd klinkt en bij luistertijd steeds nieuwe, verrassende details laat horen. Prachtplaat! (New West Records)