Mary Chapin Carpenter, The Dirt and the Stars

Mary Chapin Carpenter, de al vele jaren populaire artiest in het softpop/folk/country genre, winnaar van vele awards, waaronder vijf Grammy’s, komt met haar vijftiende studio-album met 11 nieuwe eigen songs en bijna een uur speelduur. In 1987 verscheen haar eerste CD, ‘Hometown Girl’, op het  Columbia label, waarna zij zich ontwikkelde tot een major artiest met vele hits in de country charts achter haar naam en meer dan 15 miljoen verkochte CD’s. Een maal zag ik haar live, tijdens SXSW in Austin, Texas en genoot toen van een voortreffelijke set van deze dame. Ik besprak eerder in ons cafe ‘The Things That We Are Made Of’ (2016) en de remake van eigen songs, ‘Sometimes Just The Sky’ uit 2018. Producer van de nieuweling is wederom Ethan Johns (werkte o.m. met Paul McCartney en Ray LaMontagne), die zorgt voor een relaxte en subtiele sfeer. In de begeleiding horen we een veelheid aan instrumenten, steeds weer aangepast aan de sfeer van de song, in bijvoorbeeld het van een lekker ritme voorziene poppy ‘American Stooge’ horen we een orgel naast elektrische gitaar, in de gevoelige ballads ‘Nocturne’ en ‘Asking For a Friend’ (met cello) speelt de piano een hoofdrol. ‘Secret Keepers’ tenslotte is een lekkere rocker.

Ook ‘The Dirt And The Stars’ is een CD die ertoe doet. Lekker gevoelig, low key en een genot om bij weg te dromen met de mooie ‘uit het leven gegrepen’ teksten van Carpenter als leidraad. Wat een superieure klasse heeft deze dame. (Thirty Tigers Records)