Justin Wells, The United State

Soms zijn stappen terug noodzakelijk om vooruit te komen. Justin Wells dacht in 2015 een prachtige muzikale toekomst voor zich te hebben. De groep Fifth On The Floor scoorde met elke release hogere noteringen in de countrylijsten en er waren optredens met Jason Isbell en Sturgill Simpson. Na de ep  & After (januari 2015) trok de groep de stekker uit het cont(r)act. Redenen bleven onduidelijk, maar Justin Wells was aan zichzelf overgeleverd. En om niet bij de brokken neer te zitten, ging hij nummers schrijven. In augustus 2016 verscheen de langspeler Dawn In The Distance. Rolling Stone schreef over the gift for melody en Saving Country Music repte over the stunning insight and honesty.

Wells heeft de tijd genomen voor opvolger The United State. Hij wilde het leven in alle facetten van zijn countryrock naar voren laten komen. There is a common path that all of our lives follow: birth, being a dumbass kid who thinks you know it all, realizing that you don’t know it all, thinking you’re falling in love, actually falling in love, starting your own family, worrying about paying the bills, death and whatever comes next. Zo vatte Wells al die delen van het leven samen.

 Om momenten en vele ervaringen in zijn muziek te vlechten heeft hij de samenwerking met muzikanten gezocht. De broers Daxx (Cheap Trick) en Miles Nielsen verzorgen in een groot deel van de nummers de ritmesectie, multi-instrumentalist Justin Craig vulde op gitaar en toetsen wat muzikale ruimte. Wells heeft de het musiceren met vrienden kort samengevat: My name is on the cover, but a community made this album.

 Een duidelijk voorbeeld is opener ‘You’ll Never Know Dear, How Much I Love You’. Het is een soundscape door J. Tom Hnatow op pedal steel en Duane Lundy achter de knoppen. Wells laat het aan deze twee bevriende muzikanten zijn sololangspeler te openen. Daarna is bij elke track de juiste cast gezocht.

The United State is een album met tien liedjes en twee soundscapes. Afsluiter ‘Farewell, Mr.Hooper’ bestaat uit achtergrond vocalen van Miles Nielsen, Daniel McManon en Dave McClellan. Het is een nummer dat maar zeventien seconden duurt, behangen is met spatzuivere vocalen en precies de houding reflecteert van Justin Wells. Als een nummer goed en af is moet er niet verder aan worden gesleuteld door de man wiens naam op de hoes prijkt. Wells kent de juiste momenten om een stap terug te doen en de kwaliteit van vriendschap voor eigen ego te laten gaan. The United State is daarmee een gezamenlijk project vol met countryliedjes die klinken als een klok. De zinnen van Rolling Stone en Saving Country Music kunnen per direct op deze schijf van Justin Wells worden geplakt. (Singular Recordings)