Jerry Joseph, The Beautiful Madness

Jerry Joseph is groot in Amerika en relatief onbekend in Europa. Naast solowerk speelde hij in de cultband Stockholm Syndrome. Soloschijven verschenen op het eigen label Cosmo Seks School. Het is niet overdreven om Joseph een goed bewaard geheim van vooral musici te noemen. The Beautiful Madness verschijnt ook op de Europese markt en bevat nogal wat verrassende medewerkers.

Jerry Joseph is van 19 april 1961 en werd geboren in Los Angeles. Hij was vijftien jaren oud toen hij de schooldeuren achter zich dicht trok en professioneel muzikant werd. Hij debuteerde met de groep Little Women in 1987 met Life’s Just Bitchin’, solo was er Welcome Hunters in 1993 en Holy Happy Hour van Stockholm Syndrome bereikte de winkels in 2004. Daarbij was er een lange reeks van in Europa zo goed als onbekende releases onder eigen naam. Joseph toerde al zijn materiaal en maakte naam als voorprogramma. Met zijn mix van countryrock, alt.country en Americana en zijn broeierige teksten maakte hij vrienden. Richmond Fontaine nam hem mee op tournee, de leden van Drive-By Truckers boden hem een plek als op hun podia.

En dan is er in 2020 en een soloschijf die nogal wat opmerkelijke gegevens bevat. Onder de naam Stiff Boys musiceren de leden van Drive-By Truckers, Patterson Hood van diezelfde band stond bij de opnames achter de knoppen en Jason Isbell (ex – Drive-By Truckers) schoof aan. Voor het eerst sinds 2007 musiceerden de (ex-) leden van Drive-By Truckers weer met elkaar.

In opener ‘Days Of Heaven’ speelt Joseph op een veranda met een pistool. De dood wacht bij de Amerikaanse singer-songwriter altijd om de hoek. De begeleidende muzikanten trekken na iets meer dan een minuut het nummer in gang. Joseph vergeet het pistool en pakt zijn gitaar. These are the days of heaven. ‘Bone Towers’ is ontspannen country, Stiff Boys leggen een fundament waarop Joseph vocaal uit de voeten kan. In ‘San Acacia’ zingt Joseph staccato, het is bijna rap terwijl het genre countryrap nog uitgevonden moet worden. ‘Black Star Liner’ is een ode aan Bowie. Stiff Boys en Joseph paren de Americana aan Engelse glamour. Op ‘Dead Confederate’ pakt Isbell op slide gitaar een hoofdrol. De countryrock smacht, huilt, emotioneert en bij al dit moois is er de rustige stem van vocalist Joseph.

The Beautiful Madness is niet zo maar een langspeler in de lange rij van releases waar Jerry Joseph aan gewerkt heeft. Dit album gaat ver over de grenzen van 2020. Het is daarbij een mooi visitekaartje voor de Europese markt. Joseph zou in juni van dit jaar optredens hebben in West Europa. Deze zijn naar volgend jaar verschoven. Leg de agenda maar klaar! (Décor Records)