Chuck Prophet, The Land That Time Forgot

Chuck Prophet is geboren op 28 juni 1963. De Amerikaan maakt al vele jaren vooral langspelers en piekert daarbij over de volgorde van de nummers. In de jaren tachtig deed hij dat in de formatie Green On Red, vanaf 1990 solo te beginnen met debuut Brother Aldo. Hij zegt te weten dat mensen voor speellijsten in Spotify nummers van albums kiezen. Prophet trekt zich hier niets aan, is zelf vooral luisteraar en fan. Een album is een pakket liedjes. Ook bij het verschijnen van de nieuwe, vijftiende soloschijf The Land That Time Forgot zijn er vragen en heeft Prophet de antwoorden.

Prophet: People ask me, they say: ‘Chuck, why do you insist on making lp’s? Even people who buy them, listen to the songs all out of order.’ And I’m like, yeah, that may be true, but when you listen to them in order all the molecules in your body rearrange themselves.

De liefhebber Prophet spreekt en verwijst naar de langspelers waar hij aan heeft meegewerkt. In 1985 verschijnt het debuut Gas Food Lodging van Green On Red. De groep maakt uptempo countryrock en produceert tien albums. En op elke release van de groep staan alle liedjes op de juiste plaats. De albums zijn moeilijk te vinden, soms heel soms, op een mooie dag, staat er zomaar een in een bak met tweedehands lp’s of cd’s. Voor de verzamelaar zijn dat de geluksmomenten. Terug naar The Land That Time Forgot.

Boven het persschijven staan vet gedrukt de woorden: 12 songs, 42 minutes. Duidelijk is dat Prophet geen onbekende wegen bewandelt, maar twaaf nieuwe songs heeft gemaakt en die op de juiste plek op dit album heeft gezet. Liefdesliedjes met een politiek fundament, Willie Wonka, Johnny Thunders en een aantal presidenten. Het komt allemaal langs op deze geweldige release. ‘Paying My Respects To The Train’ is een verslag over de laatste reis van president Lincoln naar de begraafplaats in Springfield, USA. Een pedal steel schildert de sfeer op het kerkhof en laat het respect voor de leider horen. I got my heart in my throat, zingt Prophet. Beklemmend en emotioneel.

‘Willie And Nilli’ verhaalt over de tijden van eenvoudige draaitafels, in ‘Nixonland’ reist Prophet met zijn middelbare schoolklas naar het kantoor van Richard Nixon. Tricky Dicky, de bijnaam is van schrijver Philip, is nog advocaat en heeft genoeg ambitie de klas leerlingen toe te spreken. In ‘Womankind’ een bekend thema van Prophet. Vrouwen zijn superieur en zouden op veel meer plekken aan de juiste touwtjes moeten trekken. ‘Get Of The Stage’ sluit af en vertelt het verhaal achter de muziek een laatste maal. Als Stephanie Finch, vrouw van Prophet en bandlid, naar de microfoon stapt gebeurt er iets. Prophet tegen al die mannen met spreektijd: Get down off that stage, We’ve heard all you have to say, you’ve been calling all the shots, you got us all caught up in knots. (-)When she steps up to the mic, I’ve seen grown men burst out crying.

Chuck Prophet haalt een laatste maal uit naar de mannen die op de verkeerde stoelen zitten. Het nummer heeft een schitterende tekst waarin de juiste keuzes worden verwoord.

The Land That Time Forgot telt twaalf heerlijke tracks barstend van geweldige countryrock. Daarnaast zijn er teksten die glimlachend kunnen worden bevestigd. En ja, elke track staat op de juiste plek. The Land That Time Forgot is een tijdloze langspeler. (Yep Roc)